Leléptetnék az államfőt

Nicolas Sarkozy francia államfő pénteken Brüsszelben felszólította Laurent Gbagbo elefántcsontparti köztársasági elnököt, hogy a hét végéig távozzon hivatalából.

Gbagbo a novemberben megtartott elnökválasztáson alulmaradt riválisával, Alassane Ouattarával szemben, de ennek ellenére mindeddig nem volt hajlandó átadni neki tisztét. Ouattara győzelmét az Afrikai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elismerte. Az EU ezen a héten kilátásba helyezte, hogy tizennyolc, Gbagbóhoz közel álló személynek befagyasztja a bankszámláit, és vízumtilalmat léptet életbe velük szemben. Az uniós tagországok állam- és kormányfői pénteki közös nyilatkozatukban is kitértek a nyugat-afrikai országban kialakult helyzetre. Közösen ítélték el az elnökválasztás óta elkövetett erőszakot, kiemelve a polgári személyek ellen csütörtökön alkalmazott durva fellépést.

Felszólították a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől.  A tanács emellett arra szólított valamennyi elefántcsontparti vezetőt, hogy „akik még nem tették meg, helyezzék magukat a demokratikusan választott elnök fennhatósága alá”. Megerősítették az uniós kormányfők azt is, hogy az EU szankciókat léptet életbe mindazokkal szemben, akik továbbra sem engedik, hogy az országban tiszteletben tartható legyen a szabad választói akarat.

ENSZ-katonák Abidjan utcáin
U.N. soldiers patrol on a street in Abidjan December 17, 2010. Allies of presidential claimant Alassane Ouattara urged Ivorians to join a new march through Abidjan to seize the state broadcaster's building on Friday, raising fears of more violence in a dispute over last month's election. REUTERS/Luc Gnago (IVORY COAST - Tags: POLITICS ELECTIONS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.