Lelép pártja éléről Mirek Topolánek

Mirek Topolánek rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy lemond a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöki posztjáról. Utódja a tisztújító közgyűlésig Petr Necas eddigi alelnök lesz.

Az ODS végrehajtó bizottsága ezt a váltást az április 12-ére összehívott tanácskozásán hagyja jóvá.

A távozó pártelnök már a múlt héten közölte, hogy nem lesz listavezető, sőt: nem is indul a május végi parlamenti választásokon. További terveiről azonban csütörtökön sem volt hajlandó nyilatkozni. Prágában olyan találgatások láttak napvilágot, hogy valamilyen brüsszeli posztot szeretne megpályázni, mások szerint viszont rövidesen átigazol a Karel Schwarzenberg vezette, ugyancsak jobboldali TOP 09 pártba. Hivatalosan egyik változatot sem erősítették meg.

Mirek Topoláneknek azért kellett távoznia, mert két hete lezsidózta Jan Fischer miniszterelnököt, akit szerinte „judeo-bolsevik holdudvar hajbókol körül", jellemtelennek tartotta a melegeket, kiosztotta az egyházakat is, amelyek szerinte agymosást hajtanak végre, hülyítik a hívőket. Nem is olyan régen nyilvános gyűlésen pedig egy rakás „shitnek" nevezte az uniós alkotmányt, majd pedig élő adásban küldte el a Príma kereskedelmi tévé riporterét a melegebb éghajlatra. Pártbeli társai egy ideig szemet hunytak vaskos megjegyzései fölött, ám a legutóbbi botránya után betelt a pohár, mert alig két hónappal a voksolások előtt zuhanni kezdett az ODS támogatottsága.

A legfrissebb közvéleménykutatás szerint a cseh pártok népszerűségi listáját a szocdemek (CSSD 32,4 százalék) vezetik, az ODS ( 23), a kommunisták (KSCM 12,9) és a TOP 09 (12,2) előtt. Több jobboldali politikai tömörülés támogatottsága 5-6 százalék körül mozog. Minél többen lépik át a május végi voksolásokon a parlamenti küszöböt, annál valószínűbb a jobbközép koalíció hatalomra jutása.

Az ötvennégy éves Mirek Topoláneket 2002-ben választották pártelnökké. Akkor mindössze két szavazattal kapott többet, mint mostani utódja. 2006-ban lett miniszterelnök, de a kabinetje tavaly márciusban megbukott. Egy éve Jan Fischer szakértői kormánya vezeti az országot. Viharosan alakult a távozó pártelnök magánélete is. Idén februárban vált el a feleségétől, miután hónapokkal korábban Lucie Talmanovához, a prágai parlament és az ODS egyik alelnökéhez költözött. Mirek Topoláneknek a felbomlott házasságában három gyermeke született, élettársától pedig egy kisfia van.




Mirek Topolánek  Brüsszelben az EU-soros elnökeként
Mirek Topolánek Brüsszelben az EU-soros elnökeként
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.