Leköszön a BBC vezérigazgatója

Idén ősszel távozik Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója, aki 8 évig irányította a közszolgálati médiumot. Azelőtt még levezényli az olimpia és II. Erzsébet uralkodásának hatvanadik évfordulóját ünneplő ceremónia közvetítését.

Hétfőn maga a „hírgyártó” vált vezető hírré. Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója bejelentette, hogy idén ősszel távozik hivatalából. Thompson 2004 májusa óta töltötte be a tisztséget, ami azt jelenti, hogy a hetvenes évek óta ő volt a leghosszabb ideig vezérigazgató a BBC-nél.

Elődeinek lényegesen rövidebb idő jutott. Thompson azt követően került az igazgatói székbe, hogy a David Kelly iraki fegyverszakértő titokzatos halálának körülményeit vizsgáló Hutton-jelentés elmarasztalta a közszolgálati televíziót, így a BBC Munkáspárthoz közel álló elnökének, Gavyn Daviesnek és vezérigazgatójának, Greg Dyke-nak mennie kellett.

Thompson a BBC televíziós, rádiós adásait és honlapját is irányította. Lord Chris Patten, jelenleg a kuratórium, annak idején a Konzervatív Párt elnöke egy éve említette először a nyilvánosság előtt, hogy Thompson távozni fog, utódját a fejvadászok azóta keresik. Thompson, aki húszezer dolgozóért volt felelős, „rendkívüli kiváltságnak nevezte a lehetőséget, hogy nyolc éven át a csúcson tarthatta a BBC-t”. Távozása előtt még levezényli a 2012-es év legfontosabb eseményeit: a II. Erzsébet trónra lépésének hatvanadik évfordulóját ünneplő gyémántjubileum és az olimpiai, illetve paralimpiai játékok közvetítését.

Mark Thompson távozásával először lehet női vezérigazgatója a BBC-nek, ugyanis az esélyesek között említik Caroline Thomson ügyvezető igazgatót és Helen Boadent, a hírszerkesztőség vezetőjét is. Az új vezérigazgató fizetése azonban várhatóan kevesebb lesz, mint Thompson évi több mint 670 ezer fontos (közel 234 millió forint) juttatása.

A BBC első emberének regnálása nem telt el ellentmondások nélkül. A kedélyeket felborzoló döntések közé tartozott az idősebb műsorvezetőnők eltávolítása a képernyőről, a sorozatos leépítések, a BBC költségvetésének megnyirbálása, a csatornák megszüntetése és számos adás, illetve szerkesztőség, többek között a reggeli hírmagazin kitelepítése Londonból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.