Lejárt szavatosságú király

Alig töltötte be tizedik életévét János Károly egykori spanyol király, amikor 1948-ban először találkozott az ibériai országot irányító rettegett diktátorral, Francisco Francóval.

„Nem igazán figyeltem rá, mert a földön egy egér szaladgált, és nem tudtam levenni róla a szemem. Ő persze észrevette, és megkérdezte, mi a bajom, mire az állatra mutattam, és közöltem, az egér lekötötte minden figyelmemet” – idézte fel nevetve az anekdotát 2014-ben, kevéssel a trónról való lemondása előtt I. János Károly.

A mosoly azonban eltűnt arcáról, amikor az életét feldolgozó dokumentumfilm rendezője megkérdezte, miért működött együtt annyi éven át a fasiszta tábornokkal, akitől átvette a hatalmat. „Ha nem viseltem volna el mindazt, soha nem tértünk volna vissza a demokráciához és a parlamentáris monarchiához – hangzik el a Yo, Juan Carlos I. (Én, I. János Károly) című, 150 perces filmben, amelyet a spanyol közszolgálati televízió (TVE) nem hajlandó műsorra tűzni Spanyolországban. A közmédia szerint „az alkotás már nem aktuális, hiszen egy olyan királyról szól, aki már nem is király”.

Rajoy és János Károly 2014 júniusában
Rajoy és János Károly 2014 júniusában
Juan Medina / Reuters

A portréfilmet pedig a spanyol közmédia korábbi vezetője, Leopoldo González Echenique szorgalmazta. A projektbe bevonták a francia Cinétévét, így a film francia–spanyol koprodukcióban készült, Miguel Courtois rendezésében. A munka eleinte biztatóan haladt, kiváltképp, hogy a király kötélnek állt, s a trónról való távozása előtt nem sokkal öt órán keresztül mesélt a filmeseknek életéről: attól kezdve, hogy gyerekként megérkezett a külföldi száműzetésből a polgárháború utáni Spanyolországba, egészen a legnagyobb kihívásokig a trónon – bevallása szerint a spanyolországi terrortámadások viselték meg leginkább.

Azt sem titkolta, miért legalizálta 1977-ben a kommunista pártot az első demokratikus választások előtt. „Nélkülük sosem lehetett volna demokrácia” – mondta az exuralkodó. A filmben megszólaltatták utódját és fiát, VI. Fülöpöt, valamint a szocialista párt két emblematikus – az átmenet idején fontos szerepet játszó –alakját is: Alfonso Guerrát és Alfredo Pérez Rubalcabát.

Amikor a rendező elküldte a kész anyagot a spanyol köztévé Echeniquét váltó új vezetőjének, az finoman jelezte, túlsúlyban van a szocialista hang, és az egyensúly érdekében bele kellene venni a lassan négy éve hatalmon lévő Néppártból is valakit. A direktor ellenállt, mert a rendszerváltás idején a szocialisták játszották a főszerepet, s Rubalcabáék hitelesebben be tudják mutatni az időszakot, mint a 2011 december óta a több mint 46 millió lakosú országot irányító néppárti miniszterelnök, Mariano Rajoy.

„Filmrendező vagyok, nem újságíró” – nyilatkozta az eset kapcsán Courtois. A TVE azonban hajthatatlannak bizonyult, s akkora volt a nyomás, hogy a rendező végül beadta a derekát, de állítása szerint az általa közreműködésre felkért néppárti politikusok nem válaszoltak a megkeresésére, így a korábban elkészült anyagot végül nem módosította.

A francia nyelvű filmet főműsoridőben vetítették a közelmúltban a francia France 3 közszolgálati tévécsatornán. A TVE az El País megkeresésére kategorikusan kijelentette: a filmet jelenlegi formájában nem lehet levetíteni, mert „nincs megfelelően kontextusba helyezve”. Újra kellene gondolni és forgatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.