Lejárató gépi hang a konyhánkban

A robothívás, a politikai marketing ezen eszköze olcsó, de kevéssé hatékony - John McCain mégis előszeretettel vetette be, különösen az Obama-ellenes 'kompromatokban'.

'Compartimos un sueno... Este es el sueno Americano.' Nehezen érthető? Számos amerikainak is az. Éppen ezért Barack Obama playbackje - John Kerry után ő a második elnökjelölt, aki (a Chambers Loapez & Gaitán ügynökség segítségével) hosszasabban szólt Cervantes nyelvén - a spanyolajkúak lakta környékeken hangzik fel. Noha 84 százalékuk kifejezetten jól ért angolul és, ahogy egyikük megfogalmazta, a gesztus nem ér sokkal többet, mintha boldog május 5-ét (mexikói ünnep ez) kívánnának peruiaknak vagy nicaraguaiaknak. Az üzenet egyébként Martin Luther Kingre utal vissza. - Osztozunk egy álmon. Ez az amerikai álom - mondja Obama, aki Álmok apámtól című könyvében leírja, hogyan boldogult el spanyolul egy szenegáli bevándorlóval.

A modern kommunikáció minden csodafegyvere ellenére még a vezető elnökjelöltek is sokat bíznak a jelek szerint a kezdetleges módszerekre. Obama ellenfele, a republikánus John McCain a robothívásokra is nagyban épített - pedig a legtöbb embert igencsak idegesíti a vacsorát vagy a kedvenc futballcsapat meccsét megzavaró gépi hang. Amint mondjuk éppen ezt mondja: 'Hello. John McCain és a Republikánus Országos Bizottság nevében telefonálok, mivel önnek tudnia kell: Barack Obama szorosan együttműködött Bill Ayers belföldi terroristával, akinek szervezete robbantott az amerikai fővárosban, a Pentagonnál, egy bíró házánál és amerikaiakat ölt meg. A demokraták pedig szélsőbaloldali programot ültetnek gyakorlatba, ha átveszik az uralmat Washingtonban. Barack Obama és demokrata szövetségesei híján vannak az ítélőképességnek, hogy vezessék országunkat. Ezt a hívást a McCain-Palin 2008 kampány és a Republikánus Országos Bizottság fizette a 202-863-8500-ás számon.'

Vagy ezt: 'Barack Obamát és demokrata társait rajtakapták, amint Amerika elé helyezi Hollywoodot. Ugyanazon a napon, amelyen választott vezetőink összegyűltek Washingtonban, hogy a pénzügyi válsággal foglalkozzanak, Barack Obama csak húsz percet töltött gazdasági tanácsadókkal, viszont órákat egy hollywoodi adománygyűjtő hírességgel. Hol vannak a demokraták prioritásai?'

Bill Ayers egyébként valamikor a radikális baloldali Weather Underground aktivistája volt, a vádat ejtették ellene, ma a Chicagói Egyetem pedagógiaprofesszora. Obama pedig - aki elhatárolódott a tevékenységétől - két chicagói bizottságban szívta együtt vele a levegőt; mindketten tagok voltak. Obama első állásában pénzpiaci kérdésekkel foglalkozott, a felmérések szerint a megkérdezettek egyértelműen hozzáértőbbnek tartják a gazdaságot tekintve, mint republikánus szenátortársát.

Ugyancsak a felmérések szerint McCain keveset foglalkozik a hétköznapi gondokkal és túl sokat ellenfele lejáratásának kísérletével. Ennél is érdekesebb talán, hogy miért gondolja egyáltalán: hatással van az emberekre, ha lakásukon felhívja őket egy gépi hang. Vagy tizenöt. Nem feltétlenül McCain embere: egy átlagamerikai ugyanis november 4-én a kongresszusi képviselőjétől kezdve a tanfelügyelőn át a sheriffig több mindenkire szavaz. Így sokak vélhetik úgy, eljött az idejük a telefonálásra.

A robothívások ugyan igen régen jelen vannak a politikai kampányokban Amerikában, de ma már korszerűtlennek tartják őket. A Yale Egyetem két, a robothívásokat évtizede kutató professzorának egyenesen lesújtó a véleménye róluk. - Ezek a hívások tökéletesen dokumentáltan nem tudtak senkit sem mozgósítani. Nagyon naiv elképzelésekkel kell rendelkezni ahhoz a választói pszichológiáról, hogy azt gondoljuk, tartós hatásuk van a szavazó választására - mondja egyikük, Donald Green. Szerinte arra sincs bizonyíték, hogy legalább a postán küldött politikai reklámmal kiegészítve hatékonyak lennének.

Chris Kolker, a már nevében is elkötelezett GOPcalls.com ügyvezető igazgatója (a GOP, a Nagy Régi Párt a republikánusokat jelenti az amerikai politika nyelvén) húsz éve dolgozik a 'robothívásüzletben'. Mint mondja, átlag 55 másodperces üzeneteik végét a hallgatók 42 százaléka hallgatja végig. Az átlagos 'alany' 22 másodperc múlva szakítja meg a hívást.

A Pew Research Center felmérése szerint az iowai előválasztásokat megelőzően, azaz a tavalyi év végén az államban a háztartások 81 százaléka kapott telefonos politikai reklámot. Ebben a kampányciklusban a Republikánus Országos Bizottság nyolcmillió dollárt fizetett a robothívásokat indító King TeleServices cégnek. Ám a hívásnak nincs szaga: a vállalatot a republikánusok nevében ugyanaz az FLS-Connect kérte fel, amely nyolc évvel ezelőtt, az előválasztások idején éppen a McCainnel szembeni telefonos 'kompromatok' mögött állt, s amelyeket az arizonai szenátor akkor 'gyűlölethívásoknak' nevezett.

Viszont a robothívás olcsó, a digitális vonalon darabja alig öt cent, ha pedig egy szegényebb jelölt a hangminőségre sem ad, úgy internetalapú technológián (VoIP) alig kerül valamibe.

A politikai kampányhívásokkal szemben fogyasztóvédelmi aggályok is megfogalmazódtak, de mentesülnek a kereskedelmi célú telemarketing szövetségi szabályozása alól. Kaliforniában viszont meg kell felelniük a következő követelményeknek. Élő hangnak kell bejelentkeznie, azonosítva a hívás természetét és a megrendelő szervezetet. A hívottnak bele kell egyeznie, hogy lejátszhatják a felvételt. A hívásnak meg kell szakadnia, amint vége az üzenetnek.

A szövetségi hatóság csak annyit mond: akár a géphang is azonosíthatja a megrendelőt, illetve címet vagy telefonszámot kell meghagynia, hogy a hívott felvehesse a kapcsolatot. Az eddigi törekvések, hogy a telefonelőfizetők feliratkozhassanak egy listára, amely megkíméli őket a robottól, nem vezettek eredményre. Ugyancsak elakadt a Capitoliumon egy törvényjavaslat, amely például kikötné, hogy egy jelölt egy számra legfeljebb napi két gépi hívást indíthat, és este 9-től reggel 8-ig ne lehessen jelentkezni. (Más kérdés, előnyös-e egy jelöltnek, ha ilyet tesz....)

Észak-Karolinában az idei demokrata előválasztások során súlyos visszaélés is történt a hívásokkal; az ügy bírsággal végződött, de a pereskedésig nem jutott el. Egy szervezet azzal hívatott fel bejegyzett afroamerikai jelölteket, hogy nincsenek választóként bejegyezve.

Calvin Trillin pedig a következő álrobothívás-gúnyverset közölte a The Nation hasábjain, miután Colin Powell, az Amerikában párthovatartozástól függetlenül nagyra tartott exkülügyminiszter Obama mellé állt; ebben Trillin úgy figurázza ki a McCain-stábot, hogy pontosan átveszi az Ayers-kompromat érvelését és nyelvezetét: 'Nos,

Powell Obama barátja.
Maga mondta a műsorban.
És ez az Obama dolgozott Ayersszel.
Gondoljuk, ön tudni akarja.

Igen, Powell terroristák haverjaival
Haverkodik. Bizonyítottan.
Ha maga nem is terrorista,
Az volt, csak már kivonták.'

John McCain minden eszközt bevet
John McCain minden eszközt bevet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.