Leírják a szegények tartozásait

Leírják a kölcsöneiket és a közüzemi tartozásaikat azoknak a családoknak, amelyeknek az éves jövedelme nem haladja meg az 1700 eurót – így döntött nemrégiben a macedón kormány. A legszegényebbek adósságainak rendezése a héten kezdődött meg, az érintettek a következő egy hónapban nyújthatják be erre vonatkozó kérvényeiket a szociális központoknak.

Az érdeklődés óriási, sokan szeretnének megszabadulni ily módon kölcsöneiktől, kifizetetlen villany- és fűtésszámláiktól vagy tévé-előfizetésüktől. Az állam segítségére azok számíthatnak, akik szociális segélyből élnek, munkanélküliek, súlyos betegek vagy megözvegyültek, és ezért került veszélybe a megélhetésük.

A macedón kormány becslése szerint minden tizenötödik felnőtt állampolgár ebbe a kategóriába sorolható. A tartozások elengedésében novemberig 50-100 ezer, mélyszegénységben élő macedón reménykedhet.

A bankok olyan lakossági kölcsönöket fognak leírni, amelyek felvételekor az ügyfeleknek nem volt kötelező jelzáloggal szolgálniuk.

Donka Markovska, az NLB Tutunska Banka munkatársa szerint az új intézkedés hatálya alá eső ügyfelek megközelítőleg 370 ezer euróval tartoznak a pénzintézetnek, aminek 90 százalékát a bank állja majd, a többit pedig az állam fedezi adóhitel formájában, vagyis a bank ennyivel kevesebb adót fizet majd be az államkasszába.

Zoran Stavrevski pénzügyminiszer egyelőre nem tud pontos adatokkal szolgálni arról, mennyivel kevesebb adó folyik így be a költségvetésbe, ez majd csak az igények feldolgozása után, azaz bő egy hónap múlva lesz ismeretes.

A tavaszi választási kampányban a hatalomra került VMRO DPMNE párt már meglebegette az adósságok leírásának a lehetőségét, amit a lakosság nehéz anyagi helyzetével indokoltak. A kampánybejelentés után sokan már nem is törlesztették hiteleiket a bankoknak és nem fizették ki közüzemi számláikat, mert azt remélték, hogy jogot nyernek a tartozások eltörlésére.

A kormány szerint a mostani adósságleírás egyszeri alkalom, és a lakosság nem számíthat arra, hogy a jövőben ismét hasonló módon szabadulhat meg anyagi terheitől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.