Lehetne még egy népszavazást tartani az EU-ról? – kérdezik a megszeppent britek

Az erről szóló parlamenti petíciót már több mint százezren aláírták, ami azt jelenti, hogy a törvényhozásnak foglalkoznia kell vele. Röhej, hogy az ötlet kitől származik.

A Monty Python fénykorát idéző fordulat következhet azután, hogy Nagy-Britannia a történelmi jelentőségű csütörtöki népszavazáson úgy döntött, kilép az Európai Unióból. A fordulatot az az online parlamenti petíció jelentheti, amely azt szeretné, hogy hirdessenek ki még egy referendumot az ügyben. Lehetne még egy népszavazást tartani az EU-ról? – firtatja kissé megszeppenve a Bristol Post cikke is. A városban a maradáspártiak 62 százalékot szerezve küldték haza a kilépés híveit.

Nigel Farage. Talán nem ő lesz az, aki utoljára nevet
Nigel Farage. Talán nem ő lesz az, aki utoljára nevet
Dylan Martinez / Reuters

A petíciót már több mint százezren aláírták, ami azt jelenti, hogy a törvényhozásnak foglalkoznia kell a kérdéssel. Péntek délután a honlap egy időre összeomlott, olyan sokan akarták szignálni a követelést. Eszerint a kormány léptesse hatályba, hogy második népszavazást kell kiírni az ügyben, ha a kilépésre vagy a maradásra kevesebb mint 60 százaléknyian voksolnak, a részvételi arány pedig nem éri el a 75 százalékot.

És hogy Nagy-Britannia az abszurd felülmúlhatatlan királya, emlékeztetnünk kell, hogy ennek az esetleges második népszavazásnak az ötlete eredetileg attól a Nigel Farage-tól származik, aki a leave.eu kampány az euroszkeptikus populista Függetlenségi Párt (UKIP) vezéreként ma népszavazási győzelmet ünnepelhetett, miután a britek többsége a kilépésre szavazott. Farage azért pendítette meg már néhány héttel ezelőtt a második népszavazás lehetőségét, mert egészen az utolsó pillanatig egyszerűen nem hitt a kilépéspártiak győzelmében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.