Lehetetlen, amit Ukrajna akar

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az ENSZ közgyűlésen elhangzott beszédeket elemezte. Elmondta: a beszédekben nagyon sok új elem hangzott el.

Az egyik, hogy az orosz erők döntő része kivonult Ukrajnából, és új helyzet állt elő, a másik pedig, hogy a japánok bejelentették, újabb szankciókat hoznak Oroszországgal szemben. A biztonságpolitikai szakértő meglepőnek nevezte az ukrán miniszterelnök, Jacenyuk álláspontját, aki azt mondta: addig tartsák fenn a teljes embargót Oroszországgal szemben, amíg vissza nem adnak Ukrajnának mindent, beleértve a Krímet is. 

Nógrádi ezt lehetetlennek, egy évtizedes játéknak nevezte. Porosenko arról beszélt, hogy 2020-ra akarnak belépni az Európai Unióba, addig felkészülnek, s elmondta azt is, hogy most először 24 órája nincsenek harcok és halottak, s az orosz-ukrán kapcsolatokban túl vannak a legrosszabbon.

Az ukrán politika a legfelsőbb szinten megosztott, jól látható, hogy Porosenko és Jacenyuk különböző érdekeket képvisel, elemezte a helyzetet Nógrádi György. Az államfői koncepció az, hogy egy maradék, „egységes" Ukrajna azonnal kapjon meg egymilliárd dollárt az újjáépítéshez, maradjon meg a Krím nélkül, és lassan, de biztosan, orosz engedéllyel induljon el Nyugat felé. Nagyon sok nyugati ország is kimondta, hogy Ukrajna jelenleg az oroszok ellenében nem tud nyugati integrációs politikát folytatni.

Az Európai Unió képviselői a közgyűlésen azt fogalmazták meg, hogy támogatják Ukrajnát, ugyanakkor semmiféle pozitív előrelépést, reformot nem látnak.

Nógrádi György kiemelte: az amerikai diplomácia rendkívül aktív. Az USA vezetésével 104 ország terjesztett be egy javaslatot a terror elleni harccal kapcsolatban, amelyben nem nevesítették Szíriát, s amelyet valamennyi résztvevő el fog fogadni. Most először mondták ki azt is, hogy jelenleg a menekültek száma annyi, mint a második világháborúban volt, tette hozzá a szakértő.

Az Iszlám Állam elleni fellépéssel kapcsolatban megjegyezte: alakul a koalíció, s Obama zseniálisan csinálta: mindent kihagyott a koalícióból, ami kínos. A NATO bejelentette, hogy hajlandó segítséget nyújtani egy működő, iraki kormány létrehozásában, valamint abban is, hogy az iraki hadsereg kidolgozzon egy védelmi stratégiát, a katonai kiképzést pedig Jordániában végeznék.

Az iráni államfő négyszemközt tárgyalt a francia köztársasági elnökkel, a brit miniszterelnökkel és a német külügyminiszterrel, s mindenhol azt mondták, esély van arra, hogy véget érnek a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország, valamint az Irán közti tárgyalások. Irán felvetette azt is, hogy hajlandó lenne földgázt szállítani Európába, s ez teljesen új stratégiát jelentene többek között az iraki kérdésben is.

Nógrádi György hangsúlyozta: az iraki háborút nem lehet Teherán nélkül megoldani, egyetlen nyugati ország sem hajlandó szárazföldi csapatot küldeni. Új helyzet azonban, hogy az irániak hajlandók kiválóan kiképzett és jól felfegyverzett hadsereget, ezen belül az iráni Iszlám Forradalmi Gárdát odaküldeni. A teheráni politika is minőségi fordulaton ment át Rohanival. Napok óta folynak a titkos tárgyalások Irán és fő ellensége, Szaúd-Arábia között is. Az egész térség kicsit módosult, jellemezte a helyzetet a szakértő,hozzátéve, hogy az elmúlt néhány napban mindenki átgondolta eddigi stratégiáját, új helyzet van, de hogy ebből mi fog kisülni, az a diplomácia és a titkos szolgálatok feladata - írja a Híradó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.