Lehet újabb szlovák-magyar csúcs

 Gyurcsány Ferenc többször deklarálta már, hogy fontosnak tartja a  csúcstalálkozót szlovák kollégájával, Robert Ficóval, számos olyan  kérdés van ugyanis, amelyekről a két miniszterelnöknek egyeztetnie  kell egymással, beleértve a kisebbségek ügyét is - közölte a  kormányszóvivő az MTI érdeklődésére vasárnap.

Daróczi Dávid erről annak kapcsán nyilatkozott, hogy Marek Madaric szlovák kulturális miniszter a magyar és a szlovák  kormányfők mielőbbi találkozóját sürgette egy vasárnapi televíziós  vitában, ahol vitapartnere, Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának  (MKP) volt elnöke olyannyira egyetértett vele, hogy azt mondta:  ebben a feszült helyzetben a két kormányfőnek hetente, vagy legalább  kéthetente kellene találkoznia, mert a helyzet megnyugvása ezt  kívánja.

A kormányszóvivő az MTI-nek ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy  a csúcstalálkozónak csak akkor van értelme, ha érdemben lehet  egyeztetni a fontos a kérdésekről. Emlékeztetett arra: éppen ezért -  még a nyáron - abban állapodtak meg, hogy a csúcstalálkozók előtt  informális megbeszéléseket tartanak, amikor nemzetközi  egyeztetéseken találkoznak egymással. Több ilyen találkozó is volt  az elmúlt hónapokban, novemberben például kétszer is egyeztetett  egymással a két kormányfő: Varsóban, majd Brüsszelben - tette hozzá.
Daróczi Dávid kiemelte: Gyurcsány Ferenc továbbra is azt vallja,  hogy a problémákat nem kiélezni, hanem megoldani kell, méghozzá  lehetőleg párbeszéd útján, mert ez szolgálja mindkét ország, mindkét  nép érdekét. Megjegyezte azt is, a magyar és a szlovák kormány  között egyébként folyamatos az informális kapcsolat, beleértve ebbe  a diplomáciai életben szokásos valamennyi formát, ami két uniós tagország esetében teljesen természetesnek mondható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.