Lehet tüntetni Mianmarban

A dél-ázsiai országban mindeddig tilos volt mindenfajta tüntetés, és a hatóságok keményen felléptek a kormányellenes tiltakozási kísérletekkel szemben.

A mianmari elnök jóváhagyott egy új törvényt, amely először teszi lehetővé az országban, hogy az állampolgárok engedélyt kérjenek békés tüntetések megtartására - jelentette szombaton a helyi állami tömegtájékoztatás.

Az új jogszabály értelmében mindenkinek, aki tüntetésre készül, az esemény előtt öt nappal kérvényt kell benyújtania a rendőrséghez, amely ugyan megtagadhatja a demonstráció engedélyezését, de elutasító döntését meg kell indokolnia.

A lépés a legutóbbi reformintézkedése Mianmar formálisan polgári kormányának, amely idén vette át a hatalmat a katonai juntától. A szigorú katonai uralom alatt álló országban húsz év után idén novemberben tartották az első parlamenti választást.

Az állami média szombati közlése szerint Thein Szein elnök még az előtt írta alá a tüntetések engedélyezéséről szóló új törvényt, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken befejezte volna a kétoldalú kapcsolatok javításának szentelt háromnapos mianmari látogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.