Lehet rettegni, vége a hírhedt svájci banktitoknak

Az alpesi ország a rá nehezedő amerikai nyomás előtt hajolt meg, és a bankokra bízná, hajlandók-e a Washingtonban adócsalással gyanúsított ügyfeleik számláinak a kiadására.

Svájc kész a bankjaira bízni, kiadják-e az adócsalással gyanúsított ügyfeleik adatait az Egyesült Államoknak – jelentette be szerdán Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszter. Az alpesi ország az adócsalók miatt  régóta rá nehezedő amerikai nyomás előtt hajol meg, a bankok hatáskörébe utalva a kérdést: ez azt jelenti, hogy Washington megkerülheti a rendkívül szigorú svájci adatvédelmi törvényeket, és külön-külön mindegyik pénzintézettel leülhet tárgyalni az adócsalással gyanúsított amerikaiak számláiról. A dologra a svájci kormány már áldását adta, ezután már csak a parlamenti jóváhagyás az utolsó lépés a tárgyalások kezdete előtt.

Ahogy Widmer-Schlumpf elárulta az amerikaiaknak a türelmük fogyott el, Svájc célja pedig az, hogy „stabillá” tegye a bankrendszerét, amely ugyan a pénzvilág egyik központja, de hosszú idő elkíséri a vád, hogy a hírhedt banktitokkal visszaélve  pénzmosásra és adócsalásra használják. Az Egyesült Államok 2009-ben rászállt a legnagyobb svájci bankra, az UBS-re, amely 780 millió dollárnyi pénzbüntetést és kártérítést fizetett ki az amerikai adócsalók miatt. Widmer-Schlumpf azt nem árulta el, hogy a többi svájci banknak még mennyit kell kicsengetnie, hogy ne állítsák őket törvény elé az Egyesült Államokban.

Januárban az alpesi ország legrégibb bankja, az 1741-ben alapított Wegelin & Co. volt az első külföldi pénzintézet, amely, amely bűnösnek vallotta magát egy amerikai perben. A Wegelin & Co. elismerte el, hogy az amerikai ügyfelei több mint 1,2 milliárd dollárt tüntettek el a segítségével az IRS elől. A banknak a botrány miatt végleg le kell húznia a rolót, de amerikai vizsgálat folyik még egy tucatnyi svájci bank, köztük a második legnagyobb, a Credit Suisse ellen is.

Az amerikai offenzívától Svájcban sokan elkezdtek rettegni. Bár kormány és a banki alkalmazottak szövetsége, az AGV ígérete szerint az egyéni felelősségre vonástól mindenki megmenekül – annak a banknak, amelyik leül tárgyalni az amerikaiakkal, maximálisan védenie kell munkatársait, hiszen ők csak „utasításokat követtek” – , a biztonság kedvéért létrehoztak egy két és félmillió frankos alapot, amelyből az kap támogatást, akit netán mégis törvény elé akarnának állítani az Egyesült Államokban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.