Lehet lakóházakat építeni Gázában

A radikális Hamász hatalomátvétele óta Izrael nem engedett be építőanyagot a palesztin területre.

Izraeli engedélyezte kedden, hogy felépítsenek 1200 új lakóházat a Gázai-övezetben, ahová a radikális Hamász hatalomátvétele óta nem engedett be építőanyagot.

Az építkezések az övezet déli részén lesznek, ahol 18 iskolát is felhúznak - közölte a palesztin ügyekkel foglalkozó izraeli katonai hatóság. Az építőanyagok bevitelét azért nem engedélyezték, mert attól tartottak, hogy a Hamász katonai célokra használja föl a cementet és vasat.

A korlátozó rendelkezések felülvizsgálatának indokát nem közölték. Az ENSZ üdvözölte a döntést, hangsúlyozva, hogy azoknak a palesztinoknak a javára válik, akik az Izraellel vívott összecsapásokban vesztették el otthonukat.

A harcias Hamász 2007 nyarán foglalta el az övezetet, kiszorítva onnan a másik palesztin szervezet, a Fatah erőit. Izrael válaszul egyebek között gazdasági blokádot rendelt el, amelyet csak tavaly júniusban enyhített jelentéktelen mértékben. Ennek előzménye volt, hogy palesztinbarát aktivisták megpróbálták áttörni a tengeri zárlatot, de közben sokan életüket vesztették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.