Lehet harcolni a szélsőségesekkel

Maliban a szélsőségesek eddig minden nagyvárosból kivonultak ahelyett, hogy vállalták volna az összetűzés kockázatát a franciákkal. A bújócskának most úgy tűnik, vége.

A szélsőségesek harcállásait és kiképzőközpontjait bombázták francia vadászgépek vasárnap Észak-Maliban – jelentette be Párizsban hétfőn Thierry Burkhard, a francia hadsereg szóvivője. A légicsapások fő helyszíne az algériai határnál fekvő Tessalit volt, 200 kilométerre északra a regionális központ Kidaltól, a szélsőségesek helyi fellegvárától. Kidalból kivonulva a szélsőségesek a környékbeli Ifogas-hegységbe vetették be magukat. Mali források szerint Kidalnál szombaton már törtek ki harcok a francia és a csádi, illetve a szélsőséges iszlamista Ansar Dine egységei között. A szélsőségesek mindeddig kerülték az összetűzéseket a franciákkal, és már az offenzíva hírére visszavonultak az északi nagyvárosokból, Gaóból és abból a Timbuktuból is, amelynek lakói szombaton üdvrivalgással, felszabadítóként fogadták az odalátogató Francois Hollande francia államfőt. Ez volt a forgatókönyv egyébként Kidalban is, amely most névleg a nagy tuareg szervezet, az MNLA fennhatósága alatt áll. (Észak-Malit először a tuaregek foglalták el a mali hadsereg Bamakóban végrehajtott márciusi puccsa után, később azonban az eredetileg velük szövetséges iszlamisták elűzték őket. A tuaregek közül most sokan inkább bujkálnak, félve, hogy a franciákkal bevonuló mali egységek rajtuk torolják meg az országon eluralkodó káoszt.)

Tuareg férfi övedékkel egy Timbuktu felé vezető úton. Menekülnek a megtorlás elől
A Tuareg man holds a bullet near a destroyed vehicle belonging to Islamist rebels on the road between Diabaly and Timbuktu in Mali January 30, 2013. REUTERS/Benoit Tessier (MALI - Tags: POLITICS CONFLICT SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)

Harcolni a franciák valószínűleg sokat fognak még: a barlangok és szakadékok szaggatta Ifogas-hegység kitűnő búvóhely az iszlamisták számára, akik hírszerzési információk szerint rengeteg fegyvert, muníciót és üzemanyagot halmoztak fel itt. Erről a vidékről indultak el többek között azok a túszejtők is, akik az algériai In Amenas gázmezőn hajtottak végre egy túszejtő akciót, megtorlásul a francia bevonulásért. A hegységben bujkál Mohtar Belmohtar, az akció szellemi atyja is, és ide hurcolták azokat a franciákat is, akiket a szélsőségesek az elmúlt években ejtettek túszul a több országon átívelő szaharai Száhel-övezetben.

A francia beavatkozás ettől függetlenül nagy siker: három hét alatt ugyanis a Szervál Hadműveletnek sikerült megtörnie a szélsőségesek tíz hónapja tartó uralmát. Jelenleg 3500 francia katona van Maliban, vadászgépekkel, harci helikopterekkel és a biztonsági feladatokat átvevő közös afrikai haderő ígéretével a hátuk mögött. Párizs fellélegezhet diplomáciai szempontból is. Bár Hollande korábban deklaráltan szakítani akart a korábbi gyarmatokkal szemben folytatott gyámkodó politikával a „Francafrique-kal”, és volt aggály az offenzíva helyi fogadtatásával kapcsolatban is, a szombati látogatás eloszlatta ezeket a kétségeket: a francia elnököt hatalmas tömeg, a nőkre kényszerített fekete után rikító színek és ünnepi hangulat fogadta az iszlamisták, illetve a saría alól felszabadult Timbuktuban. Ahogy Mahamadou Issoufou nigeri elnök vasárnap mondta, francia beavatkozás Afrikában soha nem volt még annyira népszerű, amilyennek most a Szervál Hadművelet bizonyult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.