Lehet, hogy már soha nem oldják meg az eltűnt Boeing rejtélyét

Khalid Abu Bakar maláj rendőrfőnök nem sok reménnyel kecsegtetett Nadzsib Razak kormányfő ausztrál látogatása előtt.

A hetek óta tartó nemzetközi kutatóakció és vizsgálatban tartott több mint száz kihallgatás ellenére lehet, hogy soha nem derül fény arra, mi történt a Malaysian Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járatával. Talán még azt sem tudjuk meg, hogy mi volt az eltűnés oka – jelentett ki Khalid Abu Bakar maláj rendőrfőnök.

A Malaysian Airlines MH370-es járata március 8-án tűnt el a radarokról a Dél-kínai-tenger felett. A Boeing 777-es repülőgépet minden jel szerint eltérítették, miután valaki a pilótafülkében manuálisan megszakította a kommunikációs csatornákat a földi irányítással. Hajtóműve az utolsó jelet nyolc órával később, az üzemanyag kifogyása körüli pillanatokban adta le. Az útvonalat rekonstruáló vizsgálat szerint ekkor valahol az Indiai-óceán déli vizei felett repült és lezuhant. Hogy ki téríthette el, az egyelőre nem világos, de Bakar szerint a fedélzeten lévő 227 utas mindegyikét tisztázták a gyanú alól.

A maláj rendőrfőnök elmondása szerint a vizsgálat most a 12 főnyi légikíséret előéletére koncentrál, de a családtagok kihallgatása során – őket eddig 170-szer idézték be – sem merült fel semmi, ami arra utalna, hogy a légikíséretből bárki benne lett volna a gépeltérítésben. Fő gyanúsítottként a repülőgép 53 éves kapitányát, Zaharie Ahmad Sahot és a segédpilótát, a 27 éves Farik Abdul Hamidot vették el. Ez inkább csak kényszerűség, hiszen őket az FBI is tisztázta már. „Semmi világosat nem tudhatunk a fekete doboz előkerüléséig” – mondta erről egy magas rangú maláj rendőrségi tisztségviselő a Reutersnek.

A fekete dobozt előkeríteni nem lesz könnyű. Ha ugyanis igaz, hogy a gép az Indiai-óceánba zuhant, az adatrögzítő most valahol 3-4000 méter mélyen hever az óceán fenekén, és bár egy ultraszonikus lokátor is keresi, megtalálni már alig van idő, mert az akkumulátorok egy hónap múltán, a hétvége felé lemerülnek majd.

Bakar nem sokkal azelőtt szólalt meg, hogy Nadzsib Razak maláj kormányfő az esti órákban elutazott volna tárgyalni abba az Ausztráliába, amely március 17. óta a minden valószínűség szerint az Indiai-óceánba zuhant repülőgép utáni nemzetközi kutatóakciót irányítja. A Boeing 777-est ma tíz katonai repülőgéppel és kilenc hadihajóval egy körülbelül Románia nagyságú területen, 221 négyzetkilométeren keresik a nyugat-ausztráliai nagyvárostól, Perthtől 1850 kilométerre nyugatra fekvő vizeken. A nemzetközi kutatóakcióba szerdán beszállt egy brit tengeralattjáró, HMS Tireless is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.