Lehallgatták a szenátusi republikánusok vezérét

Nyomozást indított a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), mert valaki lehallgatta Mitch McConnell kampánystábjának egy februári értekezletét, a Mother Jones című liberális magazin pedig közreadta a felvételt.

Jesse Benton kampánymenedzser szerint bűncselekmény történt, mert a megbeszélésről McConnell beleegyezése nélkül készítettek felvételt. Az elhangzottak hitelességét az érintettek nem tagadták.

A Mother Jones kedden közölte a február 2-i megbeszélésről készített hanganyagot. A találkozón részt vevők arról tárgyaltak, hogy milyen kompromittáló tényeket lehetne felhasználni Ashley Judd színésznő ellen, aki egy ideig fontolgatta, hogy a 2014-es választáson Kentuckyban McConnell szenátor kihívója legyen a Demokrata Párt színeiben. Judd a múlt héten jelentette be, hogy eláll a küzdelemtől.

A felvétel szerint McConnell és munkatársai arról beszéltek, hogy a színésznőt az egykori, öngyilkossági hajlammal súlyosbított depressziója és a vallási nézetei miatt lehetne támadni. A liberális Judd vallásellenes, támogatja a melegházasságot, valamint Barack Obama egészségügyi reformját. 

Egy biztonsági magáncég átkutatta a tanácskozás helyszínét, de lehallgató berendezést nem talált. McConnell kampánystábja szerint nem történhetett kiszivárogtatás, mert a megbeszélésen csak a szenátor és bizalmasainak egy szűk köre vett részt. A tanácskozást megelőzően a helyiségben egy összejövetelt rendeztek, amelyre 75, külön meghívóval rendelkező személy volt hivatalos.

A republikánus szenátor kampánystábja „nixoni taktika" alkalmazásával vádolta meg a baloldalt és a liberálisokat. Richard Nixon republikánus elnök 1974-ben azért kényszerült lemondásra, mert kormánya megpróbálta eltussolni, hogy megpróbáltak lehallgató berendezéseket elhelyezni a Demokrata Nemzeti Bizottság kampányirodájában a washingtoni Watergate épületegyüttesben.

David Corn, a Mother Jones riportere azt állította, hogy a cikk megjelenése előtt több ízben is megpróbált kapcsolatba lépni a kampánystábbal a felvétellel kapcsolatban, amelyet szavai szerint nem a magazin készített. McConnell munkatársai nem álltak szóba az újságíróval.

A Mother Jones volt az a médium, amely a 2012-es elnökválasztási kampány idején nyilvánosságra hozott egy Mitt Romneyról készített videofelvételt, amelyen a republikánus politikus kijelentette, hogy a megélhetés szempontjából az amerikaiak 47 százaléka „függ a kormánytól”. Később kiderült, hogy a Fehér Házért vívott küzdelem sorsát nagyban Obama javára befolyásoló képsorok egy nyilvános adománygyűjtő rendezvényen készültek, a hangfelvétel pedig egy zárt párttanácskozáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.