Lehallgatási botrány Bulgáriában

Lehallgatási botránytól hangos Bulgária. Szergej Sztanisev, a helyi szocialisták vezetője bejelentette, hogy arról értesült: legalább négy éve lehallgatta őt és számos más bal- és jobboldali politikust a belügyminisztérium különleges technikai műveletek osztálya. A szófiai média máris „bolgár Watergate” gyanánt emlegeti az ügyet.

A pártvezér azonnal továbbította névtelen bejelentést Szotir Cacarov főügyésznek, aki tíz nyomozó ügyészből álló csoportot küldött a belügyminisztériumba. Annál is könnyebb dolguk lesz, mert a szocialistákhoz eljuttatott feljelentésben megnevezik a lehallgató csoport egymást követő vezetőit, az eljárás módszerét, s leírják a szürke Chrysler Voyager gépkocsit, amelyet megfelelő eszközökkel láttak el. A Dnevnik című napilap egyik olvasója az autóról fotókat is készített másnap Szófiában. Sztanisev szerint a lehallgatást Cvetan Cvetanov belügyminiszter, az eddig kormányzó jobbközép GERB (Polgárok az Európai Bulgáriáért) párt alelnöke rendelte el. Cvetanov Bojko Boriszov eddigi kormányfő és GERB-elnök „árnyéka”, aligha van saját politikai akarata. Cvetanov azonnal ellentámadásba ment át: Sztanisev hazudik! – mondta, s felajánlotta, hogy kivonul a politikából, ha a bejelentés igaznak bizonyul. Ezt várná el Sztanisevtől is, aki viszont csak bocsánatkérést ígért, amennyiben a vád hamisnak bizonyul.

A bolgár politikusok jó része hihetőnek találja a lehallgatási vádat. Túl pontosan, túl sok részletet, személyt neveztek meg benne. A szerző feltehetően a BM munkatársa, véli Sztanisev is. Atanasz Atanaszov jobboldali politikus, aki a kémelhárítás vezetője is volt, azt mondta Cvetanovról a Szega című lapnak, hogy az olyan ember, aki „nem ismeri fel a törvényes és törvénytelen közötti határt, csak a célszerűség számít neki.”

Bulgáriában jelenleg választási kampány van, az ügyeket hivatalnokkormány intézi. A jobbközép kormányt egy népmozgalom késztette lemondásra, de új szereplője még nincs a politikai szcénának. A mandátumokért a harc a GERB és a szocialista párt között zajlik. Ha a lehallgatási vád bebizonyosodik, az nagy csapást jelent Boriszov pártjára nézve. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.