Lehallgatási botrány: nem mondják le a szabadkereskedelmi tárgyalásokat

Élesen elítélte csütörtöki ülésén az Európai Parlament az amerikai lehallgatási gyakorlatot, és a baráti kémkedés azonnali megszüntetését követelte.

A parlament nem kötelező érvényű határozatban elfogadta, hogy az Európai Unió függessze fel a légiutasokkal kapcsolatos, illetve a banki adatszolgáltatását az Egyesült Államokkal, amíg nem tisztázódik a nagy botrányt kavart lehallgatási-adatgyűjtési botrány. Az adatszolgáltatási egyezmények felmondásáról azonban csak a tagállamok kormányai, illetve az Európai Bizottság dönthet, és ennek kicsi a valószínűsége.

A parlament végül arra jutott, hogy az alapjogi bizottság vizsgálja ki a kifogásolt gyakorlatot. Egy munkacsoport feladata, hogy az év végéig jelentést készítsen az amerikai Prism és a brit Tempora programokról, és kivizsgálja, mennyiben sértették meg az európai polgárok személyiségi jogait és az unió adatvédelmi rendszerét. Számos képviselő javasolta, hogy a botrány tisztázásáig ne kezdődjenek meg a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalások, ám ezeket a fenntartásokat lesöpörték az asztalról. Még a korábban az egyezmény ellen kardoskodó Francois Hollande francia államfő is úgy nyilatkozott, hogy a szabadkereskedelmi tárgyalások folytatódjanak a tervek szerint. Eközben a Le Monde nyilvánosságra hozta, hogy Franciaországban az amerikaihoz hasonló lehallgató és adatgyűjtő rendszer működik. Telefonokot, mobilokat és internetes adatforgalmat figyel a titkosszolgálat kevéssé áttekinthető szabályozás mellett - írja a lap.

Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök még szerda este  telefonon is beszélt a lehallgatási botrányról. Obama azt bizonygatta, hogy Washington nagyon komolyan veszi az európaiak aggodalmait. Merkel pedig üdvözölte Obama kijelentését, miszerint tájékoztatja a szövetségeseit a kémprogramról- írta a Spiegel Online. A Reuters idézte az amerikai elnököt, aki Tanzániában úgy magyarázta a kétes információszerzést: minden hírszerzés a világon, nemcsak Amerikában, hanem Európában és Ázsiában is úgy működik, hogy igyekszik jobban megérteni a világot, és ennek érdekében olyan információforrásokat keres, amelyeket a New York Timeson vagy az NBC Newson keresztül nem érhet el.

Ami az amerikai kémbotrány másik szálát illeti, Franciaország csütörtökön hivatalosan is bocsánatot kért Bolíviától, amiért szerdán átmenetileg lezárta a légterét Evo Morales elnöki különgépe előtt, attól tartva, hogy a fedélzeten tartózkodik Edward Snowden. Ám a fiatalember a hírek szerint továbbra is seremetyjevói reptéren időzik: tegnap Anna Chapman, az Egyesült Államokból 2010-ben kiutasított orosz kémnő ajánlotta fel, hogy „férjül veszi” Snowdent, aki így megkaphatná az orosz állampolgárságot, és nem kellene tovább menekülnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.