Lehallgatási botrány: most Indonézia és Ausztrália kapott össze

Ausztrália lehallgatta az indonéz miniszterelnök, felesége és számos magas rangú indonéz politikus mobiltelefonját - derült ki az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból.

Óráról órára egyre feszültebb a viszony Ausztrália és Indonézia között, miután kiderült, hogy Ausztrália lehallgatta az indonéz miniszterelnök, felesége és számos magas rangú indonéz politikus mobiltelefonját.

„Ez egy barátságtalan lépés, amely máris komoly hatással van a kétoldalú kapcsolatokra” - idézi a brit Guardian napilap Dr. Marty Natalegawa indonéz külügyminiszter szavait, amelyek egy napközben összehívott sajtótájékoztatón hangzottak el. A lehallgatásban személyesen is érintett politikus hozzátette, hogy nem csupán a két ország közötti együttműködést vizsgálják felül, de Jakarta visszahívja a Canberrába kirendelt nagykövetet is. Djoko Suyanto, a biztonsági feladatokért felelős indonéz miniszter szerint azonban ez csupán ideiglenes lépés.

Bár Indonézia követeli, hogy Ausztrália minél előbb adjon elfogadható magyarázatot a történtekre, Tony Abbott ausztrál miniszterelnök egyelőre nem kommentálta közvetlenül az ügyet. Csupán annyit mondott, hogy minden kormány igyekszik információt szerezni más kormányokról, és ezzel minden kormány tisztában is van.

A két ország egyébként sem felhőtlen viszonyát ez az affér tovább ronthatja. Az ausztrál kormány közelmúltban hozott intézkedése, amelynek értelmében Ausztrália visszafordít minden menekülteket szállító hajót, indonéz politikusok szerint sérti országuk szuverenitását. Pedig Ausztráliának szüksége van az Indonéziával való szoros együttműködésre és az információ-megosztásra, hogy hatékonyan tudjon fellépni a menekültek Ausztráliába való csempészése ellen.

A lehallgatási botrány a reggeli órákban robbant ki, amikor a Guardian ausztrál kiadása és az Australian Broadcasting Corporation hírül adták, hogy Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa révén olyan dokumentumok kerültek birtokukba, amelyek bizonyítják, hogy az ausztrál hírszerzés lehallgatta az indonéz elnöki pár és számos magas rangú politikus telefonbeszélgetéseit. A dokumentumok 2009-es lehallgatási eseményeket taglalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.