Légitámadásban halhatott meg egy amerikai IS-túsz

Az Iszlám Állam (IS) pénteki közleménye szerint életét veszthette egy amerikai segélymunkás, amikor a jordániai harci gépek lebombáztak egy épületet Rakkában, ahol őt vélhetően túszként tartották fogva. Jordániának és az Egyesült Államoknak is kétségei vannak afelől, hogy a radikális iszlamista szervezet igazat mond-e a nő haláláról.

A huszonhat éves, Arizónából származó segélymunkás, Kayla Mueller Prescott halálhírét amerikai tisztviselők sem tudták még megerősíteni. A nő családja egy pénteki nyilatkozatban azt mondta, reménykednek még, hogy Kayla életben van, és kérték, hogy az Iszlám Állam vegye fel velük a kapcsolatot.

Mueller volt az utolsó ismert amerikai túsz, akit a szunnita radikális csoport 2013 augusztusában ejtett foglyul, miközben az észak-szíriai Aleppo városában csapott le egy kórházra.

Reuters megemlíti, hogy az IS korábban lefejezett három másik amerikai, két brit és két japán túszt. Legtöbbjük valamelyik segélyszervezet munkatársa vagy újságíró volt.

A nő halálhíre néhány nappal azután érkezett, hogy egy interneten közzétett videó szerint egy ketrecben élve elégették Maáz al-Kasszaszbe jordán pilótát. A jordán király a felvétel nyilvánosságra kerülése után megfogadta, hogy bosszút áll a meggyilkolt katona haláláért, és elrendelte az erősebb szerepvállalást az Egyesült Államok által vezetett IS-ellenes koalícóban.

Jordánia pénteken is légi csapásokat hajtott végre a radikális iszlamisták által ostromolt területeken, de szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai segélymunkás is meghalt volna a támadásokban. A jordán kormány szóvivője szerint nem logikus az IS állítása, és szerintük ez csak része a büntető propagandának, melyet a szervezet gyakorol. Mohammad Momani nem érti, hogy tudták volna az iszlám militánsok azonosítani a jordániai gépeket, ilyen nagy távolságból.

A Fehér Ház és Kayla családja mindeközben mélységes aggodalommal tekint az eseményekre. Egy kiadott nyilatkozatban a család képviselői arra kérik az iszlamistákat, hogy vegyék velük fel a kapcsolatot. A rokonok szerint a szervezet azt állította, hogy Kayla-t úgy kezelik, mint egy vendéget, ezért biztonságárt és jólétéért őket terheli a felelősség.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Bernadette Meehan szerint sincs teljesen egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a nő meghalt volna.

Nicola Henin francia újságíró, aki tavaly áprilisban szabadult az Iszlám Állam szíriai fogságából, Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy Kayla Mueller az utolsó volt az ő egykori cellatársainak, akiket fogva tartottak. Az újságíró reméli, hogy még kiszabadulhat.

A Reuters és más nyugati hírügynökségek tisztában voltak azzal, hogy Muellert túszként tartják fogva a Közel-Keleten, de családtagjai kérésére nem nevezték őt meg, a fiatal nő rokonai ugyanis azt gondoltak, ha a lány története nyilvánosságot kap, az Iszlám Állam vele is végez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.