A halál háromszögében a szokásosnál is nagyobb az ínség

Tízmillió ember életét veszélyezteti az élelmiszerhiány a "halál háromszögében", azaz az évtizedek óta nem látott szárazság sújtotta Kenyában, Szomáliában és Etiópiában.

GALÉRIA - Azonnali segély kell félmillió gyereknek!

Két éve először légi úton szállított segélyt az ENSZ Szomáliába. A légihíd létesítésére azért volt szükség, mert a Kelet-Afrikát sújtó szárazság miatt olyan súlyossá vált az élelmiszerhiány, hogy a földi szállításnál gyorsabb módra volt szükség.

Az ENSZ szerint a "halál háromszögének" nevezett térségben, azaz Kenyában, Szomáliában és Etiópiában tízmillió fő életét veszélyezteti a szárazság és élelmiszerhiány. Az UNICEF, az ENSZ gyermekjóléti szervezete a hét végén kezdte meg a légihíddal a segély szállítását Baidoa városába.

A helyzet azért vált ilyen súlyossá, mert az al-Shabab, az immár húsz éve anarchiába süllyedt Szomália nagy részét uraló fegyveresek korábban ellehetetlenítették a nemzetközi segélyszervezetek munkáját. Az UNICEF szóvivője a Reutersnek úgy nyilatkozott: az akció sikeres volt, és az al-Shabab szélsőséges iszlamista fegyveresei békén hagyták a munkatársaikat.

Az ENSZ élelmiszersegély-szervezete, a World Food Programme még nem döntött arról, hogy visszatér-e Szomáliába. Ők azért vonultak ki 2010 elején, mert az al-Shabab azt követelte: területén ne dolgozzanak nők, és félévente többezer dollár védelmi pénzt kértek.

Elemzők több okot is látnak arra, hogy miért engedte vissza az al-Shabab a segélyszervezeteket. Vannak, akik szerint a nép ellenük fordult volna, ha tovább romlik a helyzet. Mások szerint jól jönnek nekik a nemzetközi szervezetektől kapott kenőpénzek. A legrosszabb forgatókönyvet feltételezők szerint már saját katonáiknak sem volt mit adni enni, ezért kell a segély.

A helyzet nem csak Szomáliában súlyos: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint Etiópiában ötmillió embert fenyeget a kolera és a malária. Egyes menekülttáborokban máris hasmenés- és maláriajárvány tombol. Itt 4,5 millió ember szorul segítségre.

A kenyai-szomáliai határon fekvő Dadaab menekülttáborába naponta másfélezer menekült érkezik. A tábort 90 ezer fő ellátására tervezték, ma már 380 ezren vannak ott. Az ő ellátásuk is egyre nehezebb, ezért hamarosan Kenyába is légi úton szállítanak majd sátrakat és más eszk

Pocsolyából vizet - több afrikai konfliktusnak is a víz és a legelő hiánya az oka
A boy drinks water from a pond in Bule Duba village in the outskirts of Moyale, near the edge of Oroma and Somali regions of Ethiopia, June 12, 2009. Prolonged drought, lack of water and limited pasture have led to conflict between the Somali and Borena ethnic groups in southern Ethiopia which left hundreds of people dead in February this year. The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) says it needs some 100 million Swiss francs to prevent conflict, famine and epidemics as well as restore the livelihoods of 2.5 million people in the Horn of Africa. Picture taken June 12, 2009. REUTERS/Irada Humbatova (ETHIOPIA SOCIETY CONFLICT HEALTH IMAGES OF THE DAY) BEST QUALITY AVAILABLE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.