A romákra is rászálltak a magyarok után

Félbeszakította a cseh rendőrség Marián Magát beszédét a menekültek befogadása és Európa iszlamizálása ellen rendezett prágai tüntetésen, majd pedig elvezette a szónoki emelvényről és kihallgatásra előállította őt.

Intézkedésük közben az Óváros téri demonstráción megjelent több száz bőrfejű és más személy „Szégyen!”, „Gestapo!” és „Nem vagytok igazi csehek!” bekiabálásokkal kísérte, de közülük senkit sem emeltek ki. Megkeresésünkre a rendőrségi szóvivő közölte, hogy faj- és idegengyűlöletre uszító beszéde miatt bűnvádi eljárást kezdeményeznek ellene.

Az ismert szlovák szélsőjobboldali politikus szabad lábon védekezhet. Nem sokkal kiszabadulása után Facebook-oldalán azt bizonygatta, hogy senki ellen sem uszított, hanem minden faj, köztük a fehér emberek védelmét szorgalmazta, és rámutatott az Európai Unió politikáját befolyásoló cionisták mesterkedéseire.

„A cseh rendőrség fellépése azt igazolta, hogy legfeljebb büszke melegek vagy cigányok lehetünk, de tilos még az EU politikájának a bírálata is” – vélekedett.

Marián Magát alapította 2011-ben a Vzdor (magyarul Dac) nevű csoportosulást, amely valójában a sokáig főleg magyar- és zsidóellenes, újabban pedig a romák és a bevándorlók ellen fellépő Mi Szlovákiánk Néppárt (LS HZDS) félkatonai szervezete. A pártelnök Marián Kotleba nemrég a prágaihoz hasonló pozsonyi és zsolnai tüntetésen „Tiszta fehér Szlovákiát!” köszöntéssel kezdte beszédeit.

Mindketten nyíltan dicsőítik Jozef Tisót, a szlovák fasiszta bábállam vezérét, akit 1946-ban háborús bűnök miatt végeztek ki. A Vzdornak állítólag már több mint két tucat helyi szervezete van, a keleti régióktól kezdve egészen Pozsonyig. Szorosan együttműködnek főleg a cseh szélsőségesekkel, ideológiai példaképük pedig a görög Arany Hajnal, amely a mentőcsomagok rabszolgaságától, Brüsszel diktátumától akarja megszabadítani az országot. A Dac hívei nemrég Kassát óriásplakátokkal borították el, amelyeken Lenin-idézet virított: „A tőke és a börzék hatalma a lényeg, a parlament és a választások csak a bábuik”.

A pozsonyi Denník N napilap munkatársai az elmúlt hónapban leplezték le, hogy a Vzdor aktivistái idén júniusban elsősorban a Nagytapolcsányi (Topolcany) járásban – ahol Robert Fico kormányfő született – és más helyeken is erdei iskolákat szerveztek.

A tizenéves tanulók előtt az állami rendőrség és a kormány gyávaságát szapulták, azt harsogva, hogy ők majd rendet teremtenek az országban. Vaktöltényekkel, pisztolyokból és gépfegyverekből is lövöldözhettek a nebulók. A pozsonyi oktatásügyi tárca csak az oknyomozó riport megjelenése után kezdett vizsgálatot, amelyet még mindig nem zárt le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.