Legalizálta a szexrabszolgaságot az Iszlám Állam

Olyan sok nőt rabolt el az Iszlám Állam szexuális rabszolgának, hogy már külön minisztériumot hoztak létre az ügyük kezelésére. Arról pedig, hogy mit lehet csinálni egy elfogott nővel, iránymutatást adtak ki: megerőszakolni szabad, csak néhány szabályt kell betartani.

Az Iszlám Állam vallási vezetői januárban iránymutatást, fatwát adtak ki arról, hogyan kezeljék a terroristák az elfoglott és szexuális rabszolgaságba kényszerített nőket. A dokumentumról beszámoló Reuters szerint a nemi erőszak vallási vezetők általi szabályozása azt mutatja, hogyan próbálják évszázados törvényekből és vallási iratokból levezetni és legitimálni az elfogott nők megerőszakolását és kizsákmányolását. Az pedig, hogy mit tiltanak, abba is bepillantást enged, hogy a terroristák mi mindent tettek a nőkkel.

A szabályok között olyan kitételek szerepelnek, miszerint apa és fia nem létesíthet szexuális kapcsolatot ugyanazzal a rabszolganővel, és az is, hogy ha egy terrorista tulajdonában van anya és lánya, akkor csak egyiküket erőszakolhatja meg.

Ugyanez vonatkozik két lánytestvérre is. Ha egy rabszolganőnek két "tulajdonosa" van, egyikük sem létesíthet vele szexuális kapcsolatot, mert ő "megosztott tulajdon." Apa és fia esetében van egy kiskapu: ha az apa odaajándékozza vagy eladja a rabszolgát fiának, akkor utóbbi már létesíthet nemi kapcsolatot a nővel.

Ha a rabszolganő terhes, nem szabad erőszakkal abortuszra kényszeríteni, és nem is szabad megerőszakolni, amíg meg nem szüli a gyereket. Ám ha fogvatartójától esik teherbe a rabszolga, akkor a tulajdonosa nem adhatja el, annak halála után pedig a nő felszabadul.

Az utolsó két pont próbál kicsit javítani a helyzeten: a tulajdonosnak kedvesnek kell lennie a rabszolgával, nem szabad megszégyenítenie és nem szabad olyan munkát végeztetnie vele, amire az nem képes. Sőt, nem szabad eladni olyannak, akiről tudni lehet, hogy rosszul bánik majd vele.

Jutalomként osztgatják a nőket

Az ENSZ és számos jogvédő szervezet szerint az Iszlám Állam szándékosan rabol el fiatal nőket és lányokat, akiket utána rabszolgasorba hajt. A legtöbb nőt az észak-iraki jazidi közösségből ragadták el, és voltak köztük 12 éves kislányok is. Voltak, akiket jutalomként kaptak meg egyes IS-harcosok, másokat egyszerűen eladtak.

A Human Rights Watch tavaszi jelentésében húsz, az IS markából szabadult nőre hivatkozva azt írja: egy-egy támadás után a fiatal nőket elválasztják a férfiaktól és az idős nőktől. A szexuális rabszolgának alkalmas nőket ezután pontos rendszer szerint "szétszórják" Irakban és Szíriában a harcosok között.

Rabszolgaügyi minisztérium

Az IS egyébként egyáltalán nem titkolja vagy szégyelli, hogy rabszolgákat tart. Olyan sok már az elrabolt ember, hogy külön "hadizsákmány-minisztériumot" hoztak létre a rabszolgaság rendszerének menedzselésére.

A nemierőszak-szabályzatot az Egyesült Államok speciális erői találták még májusban, amikor megrohamozták egy IS-vezető főhadiszállását, és most jutott a Reuters szerkesztőinek kezébe.

Cole Bunzel, a Princeton Egyetem IS-szakértője szerint az "útmutató" minden egyes pontja valódi, a mindennapok során felmerülő problémáról szól. Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy valóban apa és fia is megerőszakolta ugyanazt a nőt, de az biztos, hogy valakinek megfordult a fejében és fontosnak tartotta, hogy tiltsa.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.