Legalizálják az abortuszt Uruguayban

Ha a szenátusban is többséget szerez a törvényjavaslat, Uruguay lesz az első dél-amerikai ország, ahol az európai gyakorlatnak megfelelően a terhesség 12. hetéig jogszerű lesz az abortusz.

Megszavazta a művi terhességmegszakítást engedélyező törvényt az uruguayi parlament alsóháza helyi idő szerint kedd este. A törvényjavaslatnak a szenátusban is többséget kell szereznie.

A beavatkozásra készülő nőnek kötelezően meg kell indokolnia döntését az egy-egy nőgyógyászból, pszichológusból és szociális munkásból álló testület előtt. Ezután tájékoztatják, mik az egészségi kockázatai a beavatkozásnak, és milyen lehetőségei vannak, ha mégis megtartaná a gyermeket - szociális programok, örökbeadás -, majd öt nap múlva meg kell erősítenie szándékát.

A nemi erőszak következtében létrejött terhességet a 14. hétig lehet megszakítani. Nincs időbeli korlátja a beavatkozásnak, ha az anya élete forog veszélyben vagy a magzat oly módon károsodott, hogy biztosan nem születhet meg élve. A cél az illegálisan elvégzett abortuszok visszaszorítása - mondta a törvényjavaslat parlamenti vitájában a beterjesztő balközép parlamenti képviselő.

A képviselőház 14 órányi heves vita után a lehető legkisebb többséggel, 50-49 arányban szavazta meg a törvényt. Egy felmérés szerint a lakosság 52 százaléka helyesli az abortusz legalizálását, 34 százaléka ellenzi. A törvénybe belefoglalták, hogy csak azokra a nőkre vonatkozik, akik igazolni tudják, hogy legalább egy éve Uruguayban élnek. Ezzel szeretnék elejét venni, hogy a többi dél-amerikai országból tömegesen Uruguayba utazzanak elvégeztetni az abortuszt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.