Legális hálózat mögé bújt 50 ezer pedofil bukott le

Száznyolcvan embert tartóztattak le egy online pedofilhálózat lebuktatásakor. A nyomozás során 70 ezer tagot lepleztek le az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Thaiföldön.

A holland szerverről működő ám nemzetközivé szélesedett honlap egy legális online fórum, a boylover.net mögé rejtőzött. Egy kizárólag vitafórumként működő site-ról van szó, amelyen a tagok megoszthatták fiatal fiúk iránti szexuális érdeklődésüket anélkül, hogy bármiféle szabálysértést követtek volna el. Azonban, mint később kiderült, ahogy kapcsolatba léptek egymással a felhasználók, más útra terelték a kommunikációt és emailben küldözgették egymásnak a pedofil felvételeket.

A mentőakcióban, amelyben Nagy Britannia, Új-Zéland, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Hollandia és az Europol is részt vett, összesen 230 gyermeket mentettek ki a megrontók karmai közül. A 184 gyanúsított közül 121-et Nagy Britanniában tartóztattak le - írja a brit Guardian.

Az ügy részleteiről a Hágában - ahol a honlap szervere található - tartott sajtótájékoztatón számoltak be. "Azt bizonyítottuk be ma, hogy bár ezek az elkövetők úgy érezték, megőrizhetik anonimitásukat az interneten keresztül, pont az lett a vesztük. Bármit tettek online, az a digitális ujjlenyomat alapján lekövethető volt - mondta Peter Davis, egy a gyermekek internetes védelmével foglalkozó szervezet a CEOP (Child Exploitation Online Protection Unit) vezetője.

A Mentő Akció elnevezésű művelet 2007-ben indult, miután a CEOP és az ausztráliai rendőrség rábukkant a weboldalra.

Grant Edwards, az ausztrál rendőrség részéről (jobbra), Peter Davis CEOP részéről, és Rob Wainwright, a brit Europol vezetője a hágai sajtótájékoztatón
Grant Edwards of the Australian Federal Police (R), Peter Davis (C) of the Child Exploitation and Online Protection (CEOP) Centre, United Kingdom and Director of Europol Rob Wainwright outline details of arrests during "Operation Rescue" linked to a global child abuse network during a news conference in The Hague March 16, 2011. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.