Legalább 60 emberrel végzett az öngyilkos merénylő

Öngyilkos merénylő támadt a dél-jemeni Ádenben egy helyi milícia toborzóirodájánál. Az Iszlám Állam állhat a történtek mögött.

A Reuters információi szerint a merénylő egy autóval hajtott az ételt szállító teherautó mögött a sorkatonák közé, egy helyi milícia toborzóirodájánál. A BBC legalább hatvan halottról számol be, akik mellett csaknem hetvenen megsebesültek. Ez a legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás a jemeni polgárháború kezdete óta. A merényletért az Iszlám Állam szélsőséges szunnita terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő merénylet Jemenben a polgárháború kitörése óta
Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő merénylet Jemenben a polgárháború kitörése óta
Fawaz Salman / Reuters

Legutóbb májusban történt a maihoz hasonló támadás, akkor a dél-jemeni Mukalla városában robbantott egy öngyilkos merénylő, negyven embert rántva magával a halálba. 

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon. 

Másfél évvel azután, hogy Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen, a már a háború előtt is reménytelenül szegény közel-keleti országban az ENSZ becslése szerint már több, mint hatezren vesztették életüket, és több mint kétmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.