Terrorcselekménynek nyilvánították a New York-i robbantást

Bár az amerikai nagyváros főpolgármestere, Bill de Blasio korábban azt mondta, semmi nem utal merényletre, Andrew Cuomo kormányzó terrorcselekménynek nyilvánította a szombvat esti incidenst. Vasárnap egy kuktából kialakított pokolgépet is találtak nem messze a robbanás helyszínétől.

Legalább 29 ember megsérült a New York-i Manhattan kedvelt társasági negyedében, Chelsea-ben egy szombat este történt detonációban, amelyet vasárnap terorcselekménynek nyilvánított Andrew Cuomo, a nagyvárost is magában foglaló szöbvetségi állam kormányzója

Fotó: Rashid Abbasi / Reuters

A detonáció szombaton helyi idő szerint este kilenc óra körül – magyar idő szerint vasárnap hajnali kettőkor – rázta meg Chelsea-t. A szem- és fültanúk szerint a hatalmas robajra kitört a pánik, az emberek fejvesztve kezdtek el menekülni és fedezéket keresni a bárokkal és éttermekkel teli negyedben.

A  robbanószerkezet egy hulladéktárolóban detonált, sorra törve be az ablakokat több környékbeli háztömb – köztük a szemközti ötemeletes épület – lakásaiban. A riadalom különösen nagy volt, mert néhány órával korábban Manhattannel szemben, New Jerseyben csőbomba robbant egy futóversenyen. Ebben a támadásban senki nem sérült meg, a chelsea-i detonáció 29 sérültje közül viszont egyvalakit válságos állapotban szállítottak kórházba. Bill de Blasio New York-i főpolgármester korábbi bejelentése szerint a hatóságok egyelőre nem találtak terrorizmusra utaló jeleket, de kétségkívül szándékosságról van szó.

A A terrorizmusról szóló későbbi bejelentésében Cuomo azt mondta, nemzetközi összeesküvést sejtető nyomokat egyelőre ne bukkantak rá a nyomozás során, de a felelősöket törvény elé fogják állítani. 

A tűzoltók és a városi rendőrség terrorelhárítási ügyosztályának a munkatársai mellett a helyszínen vannak az FBI és a belbiztonsági minisztérium képviselői is. Kutyákkal is vizsgálják, hogy a berobbant hulladéktárolóban rejtettek-e el pokolgépet.

James O' Neill, a New Yorki rendőrség vezetője a robbanás helyszínén szintén azt hangsúlyozta, hogy a jelek szerint nem terrorakció történt, bár a vizsgálatok még nem zárultak le. Azt már kizárták, hogy gázrobbanás történt volna.

Átvizsgálták egyébként Manhattan több negyedét is, később tévesnek bizonyult jelzések érkeztek ugyanis arról, hogy a robbanáshoz közeli egyik utcában is történik valamiVasárnap aztán találtak egy kuktából kialakított pokolgépet is, nem messze az első detonáció helyszínétől a West 27th Streeten. Ezt robbanószerkezetet a tűzszerészek hatőástalanították. (Hasonló, kuktából kialakított távirányítású  pokolgépet robbantottak fel 2013. április 15-én a célvonalnál bostoni maraton merénylői, a Carnajev-testvérek is, három embert ölve és 280-at sebesítve meg.)

Fotó: Rashid Abbasi / Reuters

A metró néhány vonalán a rendőrségi vizsgálatok miatt átmenetileg szünetel a forgalom.

New Yorkban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, annál is inkább, mert hétfőn kezdődik az ENSZ székhelyén a világszervezet közgyűlésének ülésszaka, valamint egy migránsügyi nemzetközi konferencia is, amelyet Barack Obama, amerikai elnök vezet.

A két elnökjelöltet is tájékoztatták a történtekről. Donald Trump republikánus elnökjelölt, aki Colorado Springsben kampányol, azonnal közölte hallgatóságával, hogy bomba robbant New Yorkban, de nem tudni mi történt. Ennek kapcsán azonban leszögezte, hogy olyan időket élünk, amikor keménynek kell lennünk.

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje egy kampányrendezvényről hazatérőben a repülőgépén nyilatkozott az őt kísérő újságíróknak. Óvatosan fogalmazott, arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg nincsenek konkrét vizsgálati eredmények, nem szabad találgatásokba bocsátkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.