Lefújták a gázai maratont

Az ENSZ azért állt el a verseny elindításától, mert a Hamász bekeményített, és nem engedte, hogy a nők is lefuthassák a távot. Pedig kétszer már megtehették.

A maratont vasárnap tartották volna meg, de a Gázai övezetet 2007 óta hatalmában tartó szélsőséges palesztin szervezet az utolsó pillanatban jelezte, a startpisztoly csak akkor dördülhet el, ha az ENSZ „tiszteletben tartja a helyi hagyományokat”, és kizárja a nőket a versenyből. Nőkből a Hamász annak ellenére nem kér, hogy a 2013-as maraton már a harmadik lett volna, amelyet Gázában tartanak meg, az előző kettőn pedig nők is lefuthatták a távot.

A Hamász konzervatívjainak régóta nem tetszik, hogy a férfiak és a nők együtt tölthetik az idejüket az iskolákban és a sportversenyeken, a gázai kormány úgy tűnik, előttük hátrált meg. Ahogy Abdesszalam Szijjám kabinetfőnök az AFP hírügynökségnek mondta, sajnálják a döntést, de nem akarják, hogy a nők és a férfiak együtt fussanak. Nem mi mondtuk az UNRWA-nak, hogy fújja le a maratont, és nem is mi akadályoztuk meg, de volt egy-két feltételünk. Nem akarjuk, hogy férfiak és nők keveredjenek egymással” – tette hozzá a politikus. A kétharmad Balaton méretű Gázai övezet 41 kilométer hosszú – ez majdnem, de nem egészen egy maraton hivatalosan 42 195 méteres távja.

Közleménye szerint az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala, az UNRWA „csalódással” döntött a maraton törlése mellett, amelyen tavaly egyébként több ezer futó vett részt. A Hamász akkor nem csak hogy belement abba, hogy megtartsák a versenyt, de a biztonsági feladatokat is vállalta – emlékeztet a BBC.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.