Lefejezte horvát túszát az Iszlám Állam

A 31 éves Tomislav Salopeket még július 22-én rabolták el Egyiptomban, a fővárostól, Kairótól délre. A szunnita szélsőséges terrorszervezet Egyiptomban őrzött női foglyok elengedését követelte az életéért.

Egy Twitterre feltöltött kép tanúsága szerint az Iszlám Állam kivégezte horvát foglyát, a július 22-én elrabolt Tomislav Salopeket – írta az AFP hírügynökség. A 31 éves férfit még július 22-én rabolta el a szunnita szélsőséges terrorszervezet egyik csoportja Egyiptomban, a fővárostól, Kairótól 22 kilométerre délre. Azóta feltűnt egy videón, amelyen a dzsihadisták mellett térdelve adja át a terroristák követelését. Az Iszlám Állam meg nem nevezett női foglyok elengedését akarta a férfi életéért, korábban még azzal fenyegetőzve, hogy 48 órán belül végeznek a férfival, ha az egyiptomi hatóságok nem tesznek lépéseket az ügyben.

Salopek a francia olaj- és gázipari cég, az CGG Ardiseis munkatársaként dolgozott Egyiptomban, amikor elrabolták. Ő volt az első külföldi, akit az Iszlám Állam egyiptomi csoportja, a Viljat Szina túszul ejtett és kivégzett a megalakulása óta. Megmentéséért Vesna Pusic horvát külügyminiszter is Kairóba utazott a múlt héten.

Egyiptomi belügyi közlések szerint a Twitterre feltöltött kép hitelességét még vizsgálják – írja a dalje.com horvát hírportál. A felvételen Salopek teste látható. „Kérem, hogy akik fogva tartják, engedjék el a fiamat, és hagyják, hogy visszatérjen a családjához, hiszen csak azért ment az Önök szülőföldjére, hogy kenyeret keressen” – kért kegyelmet Salopeknek az apja, Zlatko egy múlt héten a vrpoljei családi házból felvett videón.

Mély megdöbbenésének adott hangot Zoran Milanovic horvát miniszterelnök az eset kapcsán. A miniszterelnök megszakította szabadságát, és rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol elítélte a "felháborító és elfogadhatatlan" erőszakos cselekedetet.

Milanovic elmondta, hivatalos tájékoztatást még nem kaptak az egyiptomi kormánytól arról, hogy a képen valóban az elrabolt Tomislav Salopek látható-e, de a legrosszabbtól tartanak. Ennek ellenére a jövőben sem kívánnak részt venni az IS elleni harcban, és fokozott biztonsági intézkedéseket sem vezetnek be az országban – jelentette ki.

A horvát kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megmentse állampolgárát. "Mindvégig kapcsolatban álltunk az egyiptomi hatóságokkal, múlt héten pedig Vesna Pusic külügyminiszter is Kairóba utazott." Arra kérte a horvát állampolgárokat, hogy a jövőben próbálják meg elkerülni a világ veszélyes országait.

A zágrábi hatóságok közlése szerint először raboltak el horvát állampolgárt külföldön. Vélhetően ő az első délkelet-európai illetőségű civil, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet áldozatává vált.

Az egész országot mélyen megdöbbentette a horvát férfi kivégzésének híre. A különböző horvát sajtóorgánumok kijelentették, nem jelentetik meg az IS által közzétett fotókat, és arra kérték a közösségi oldalak felhasználóit, hogy ők se osszák meg azokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.