Lefejeznék az Iszlám Államot

Az Egyesült Államok vezette szövetséges erők légicsapásokat mértek a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) állásaira  az észak-iraki Moszul közelében – írja amerikai védelmi forrásokra hivatkozva a BBC. Az erről szóló bejelentés szerint a légicsapások egy tíz felfegyverzett teherautóból álló járműkonvojt semmisítettek meg, amikor az IS vezetősége éppen találkozóra készült a városban, de a névtelenséget kérő amerikai védelmi tisztségviselő azt nem tudta megerősíteni, hogy az IS vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi ott volt-e a konvojban.

Az al-Kaida vezérkarával ellentétben Bagdadi nem szívesen jelenik meg nyilvánosság előtt, és videó- vagy hangüzenetekben sem szól a híveihez. Az első alkalom, hogy szakított ezzel, július 5. volt, amikor beszédet tartott a moszuli nagymecsetben azután, hogy az Iszlám Állam kalifátust kiáltott ki az ellenőrzése alatt lévő szíriai és iraki területeken. Ezen túl Bagdadit még a saját belső köréhez tartozók sem gyakran látják.

A Pentagon szombaton jelentette be, hogy további 1500 amerikai katonát küld majd Irakba. Obama emellett azt tervezi, hogy 5,6 milliárd dollárt kér a Kongresszustól az IS elleni harcokra. Ebből az összegből 1,6 milliárd dollárt iraki erők kiképzésére és felfegyverzésére fordítanak.

Merényletek sorozata Irakban

Főleg a főváros síiták lakta részeit, illetve katonákat és rendőröket támadtak meg szombaton. Bagdadban és közvetlen környékén legalább 43 ember esett áldozatul a forgalmas utcákon elkövetett pokolgépes merényleteknek. A síiták lakta Szadrvárosban egy autóba rejtett robbanószerkezet szedett 11 áldozatot, míg a szintén síita többségű Amil negyedben két detonáció is történt. A támadásokban majdnem száz ember megsebesült - írja a Híradó.

Az ország egy jelentős részét ellenőrzése alatt tartó IÁ szélsőséges szunnita terrorszervezet fellegvárának számító nyugati Anbár tartományban egy ellenőrzőpontba hajtott bele egy robbanószerekkel megrakott Humvee terepjáró. Ezt megelőzően, illetve a robbantás után aknagránátokkal lőtték az ellenőrzőpontot, ahol az egy órán át tartó összecsapásban öt katona vesztette életét.

Az IÁ korábban számos Humveet zsákmányolt az iraki hadseregtől, miután nyári offenzívája során több laktanyát és támaszpontot elfoglalt. Szombaton látott napvilágot egy magas rangú rendőrtisztek ellen az előző nap elkövetett támadás híre is.

Biztonsági tisztviselők arról számoltak be, hogy egy öngyilkos merénylő belehajtott egy rendőrkonvojba a Bagdadtól északra fekvő Baidzsi városában, végezve egy altábornaggyal és hét másik tiszttel. A város  környékén hetek óta harcol az IÁ az iraki biztonsági erőkkel. A város mellett található az ország legnagyobb olajfinomítója. A szélsőségesek ezt próbálják megszerezni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.