Lefaszfejezte Putyint az ukrán külügyminiszter

Andrij Descsicja eredetileg feszültséget enyhíteni ment szombaton a kijevi orosz nagykövetség elé, de egy óvatlan pillanatban ő is felkapta a tüntetők rigmusát. Oroszországban a lemondását követelik.
Andrij Descsicja leváltását követeltik Oroszországban egy filmfelvétel miatt, amelynek a tanúsága szerint az ukrán külügyminiszter szombaton lefaszfejezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a kijevi orosz nagykövetség előtt. Az épület – írja a Guardian – éppen egy tüntetés ostromgyűrűjében állt a szombati incidens miatt, amelyben a luganszki orosz és oroszpárti szeparatistáknak sikerült lelőniük egy ukrán katonai teherszállító repülőgépet, 49 embert ölve meg, Descsicja pedig a feldühödött tömeget csitítani ment oda, mert az épületet többen már kövekkel hajigálták, a kerítésre pedig horogkereszteket festettek, az emberek pedig az egyébként közkeletű „Putyin fasiszta!", „Putyin faszfej!" rigmust skandálták. Descsicja először fejtegetni kezdte, hogy egy roham az orosz nagykövetség nem megoldás, Ukrajna pedig megtorolja az IL-76-os repülőgép lelövését, amihez aztán megadóan hozzáfűzte: „Támogatom, hogy tiltakozzanak. Kész vagyok arra, hogy itt legyek Önökkel és együtt kiáltsam: Oroszország távozz Ukrajnából! És igen. Putyin faszfej. Igen."

A tömeg azonnal felkapta a rigmust, a Rosszija 24 televízió pedig közjátékról készített videófelvételt, amire Oroszországban menetrend szerint kitört a botrány. Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának az elnöke szerint Petro Porosenko ukrán elnöknek azonnal le kell váltania Descsicját, aki „nem nagyon tud uralkodni magán". A parlamenti politikus úgy vélte, hogy Moszkvának minden párbeszédet meg kell szakítania Kijevvel és be kell szüntetnie a földgáz szállítását Ukrajnának. Puskov a Twitteren bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, amely elutasította, hogy tárgyaljon az Oroszország kijevi nagykövetségét ért incidensről. Az orosz politikus szerint a nemzetközi jogrendszer repedezik. Leonyid Kalasnyikov bizottságának alelnök eközben az Eho Moszkvi orosz rádiónak kijelentette, nem igazán tudja elképzelni, hogy bárki, különösen egy orosz, leüljön vele (az ukrán diplomácia vezetőjével) a tárgyalóasztalhoz egy ilyen kitörés után. A politikus szerint ugyanakkor az orosz külügyminisztérium nem ereszkedhet le egy szintre az ukrán diplomatával, elegendő tiltakozó jegyzékben válaszolni a Putyinról szóló megjegyzésre. Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi biztosa a Govorit Moszkva rádiónak nyilatkozva felháborítónak nevezte az ügyet. Szerinte a külügyminiszter megjegyzése újra csak azoknak az ukrán politikusoknak a kulturálatlanságát bizonyítják, akik jelenleg Kijevben hatalmon vannak. Dolgov szerint Descsicjának le kell vonnia a következtetést az ügyből és mennie kell.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap francia és német kollégájával telefonon vitatta meg az ukrán helyzetet. A tárca közlése szerint Lavrov Laurent Fabius francia és Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert is tájékoztatta a kijevi nagykövetségnél történtekről, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél is tiltakozott a kirendeltséget érő támadás miatt. Szerinte a kijevi hatóságok nem tettek semmit a zavargások megakadályozásáért.

Descsicja az Eho Moszkvi előtt egyébként azzal védekezett, hogy a tüntetőket akarta megnyugtatni és a rendkívüli helyzetben nem válogatta meg, hogy mit mond. Azt akarta érzékeltetni, hogy egyetért a tiltakozók véleményével, de nem támogatja az erőszakot. A kijevi orosz nagykövetségnél szombaton tüntetők leszedték az orosz zászlót, felborították az előtte parkoló diplomáciai gépkocsikat is. Az ukrán külügyminiszter mellett állt ki Geoff Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete is. Ő a Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy Descsicja egy veszélyes helyzetet igyekezett megoldani, és amúgy is, az ukrán külügyminiszter képzett diplomata, aki szerinte Ukrajna becsületére válik.

Pyatt egyébként nagy rutinnal kezeli a szitokszavakat. Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes egy februári telefonbeszélgetés során előtte küldte el a francba az Európai Uniót, a „Fuck the EU" kiszólásra pedig a nagykövet mi mást tett volna, nagyot bólintva helyeselt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.