Leeresztik a fegyvereket

Mélyen megrázta Amerikát a connecticuti iskolai ámokfutás, amelyben múlt pénteken húsz kisgyermek, hat felnőtt és a támadó vesztette életét. Az Egyesült Államokban gyakran szólnak a hírek lövöldözésekről, ám a hat-hét éves áldozatok felkavarták a közvéleményt és a politikusokat is.

Miközben Newtown halottait temeti és gyászolja, a rendőrség a támadó, Adam Lanza számítógépének összetört merevlemezéből próbálja feltárni az indítékokat, fellángolt a vita a fegyvertartás szabályairól. Minden tömegmészárlás után felmerül, szigorítani kellene az amerikaiaknak a második alkotmánykiegészítésben biztosított fegyverviselési jogot. E kezdeményezések általában elhalnak, ám most úgy tűnik, erősebb az elhatározás.

Jay Carney fehér házi szóvivő kedden bejelentette: Barack Obama elnök támogatja a támadófegyverek ismételt betiltását, és azt is, hogy azokat is ellenőrizzék, akik bemutatókon vásárolnak fegyvereket, ne csak azokat, akik üzletben teszik ugyanezt. Carney „szélesebb” választ is lehetségesnek tartott: oktatási, kulturális téren és a mentális egészség kérdésében is tenni kíván az elnök, hogy a hasonló eseteket megelőzzék. Szerdán bejelentették: Joe Biden alelnök lesz felelős a kormányzati munka koordinálásáért, amelynek célja, hogy reagáljon a tömegmészárlásra. Obama állítólag már januárban beterjeszti törvényjavaslatát. Eric Holder főügyész egy elnöki rendeletet sem zár ki.

Több, korábban a fegyverviselési jogért kiálló honatya is úgy döntött, megváltoztatja nézeteit. Kaliforniában elfogadtak egy törvényt, amely a lőszereladásokat korlátozza. Ezentúl töltényt forgalmazni csak egy évente megújítandó, 50 dollárba kerülő engedély birtokában lesz lehetőség, s egy ellenőrzésen is át kell esni hozzá. Az üzleti szféra is megmozdult: a Cerberus Capital befektetési alap bejelentette, eladja részesedését a newtowni lövöldözésben használt fegyverek egyikét gyártó Freedom Group cégben. A Dick’s ­Sporting Goods sportszeráruház-lánc közölte: a múlt pénteki tragédia közelében lévő üzleteiben mindenféle fegyver árusítását beszünteti, boltjaiban országszerte korlátozza a fegyvereladásokat. A WalMart kiskereskedelmi lánc felfüggesztette a fegyverek reklámozását, ám továbbra is árul pisztolyokat és puskákat – írja a The New York Times.

Soknapos hallgatás után a rendkívül befolyásos fegyverlobbi, a National Rifle Association (NRA) is megszólalt. Közölték, hogy segíteni akarnak abban, hogy „ez többé ne történhessen meg”, és ennek érdeké­ben „jelentőségteljes” lépésekre is haj­lan­dóak. Az NRA komoly bejelentést ígért. Több megszólalásban felmerült: komolyabban kellene venni, hogy mentális betegségekben szenvedők ne juthassanak fegyverhez. Ennek egyik alapja, hogy a sajtójelentések szerint Adam Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus egyik enyhébb formája. Ám azóta számtalan szakértő hangsúlyozta: e fejlődési zavarnak semmi köze az erőszakhoz, nem vált ki ilyen viselkedést.

A The New York Times szerint a tragédiának olyan hatása is lehet, hogy (legalábbis átmenetileg) csökkenti a politikai megosztottságot Washingtonban. Azaz talán sikerül 2012 vége előtt megállapodni az adószabályokról és a költségvetési deficit csökkentéséről, így nem zuhan a „költségvetési szakadékba” az ország. A republikánus többségű képviselőház elnöke, John Boehner a hírek szerint engedményeket tett a Barack Obamával folytatott tárgyalásai során. Immár hajlandó lenne elfogadni, hogy emelkedjenek a vagyonosok adóterhei, így akár hamarosan megállapodás is születhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.