Lecsaptak egy Fülöp-szigeteki pedofil hálózatra

A pedofil hálózatot, amely gyermekek bántalmazását közvetítette élőben az interneten, a brit és az ausztrál rendőrség közös erővel buktatta le.

A BBC által idézett szakértők szerint több tízezer gyermek érintett az ügyben. Mint a nyomozásból kiderül, az előfizetők több mint 37 500 fontot fizettek azért, hogy webkamerán keresztül nézzék, ahogy bántalmazzák a Fülöp-szigeteki gyermekeket.

A brit Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NCA) szerint az ehhez hasonló esetek – különösen a fejlődő országokban – „egyre nagyobb fenyegetést” jelentenek.

„Az óriási szegénység, az egyre szélesebb körben terjedő hipergyors internet, és a viszonylag gazdag tengerentúli vevőkör együttesen vezettek olyan szervezett bűnözői csoportok létrejöttéhez, amelyek pénzért gyerekeket használnak ki” – idézi a BBC az NCA-t.

A Fülöp-szigeteki kormány 60 és 100 ezer közöttire becsüli azon gyermekek számát, akiket valamilyen módon szexuálisan kihasználnak. Ezek egy része cyberszex áldozata. A szigetországban kerítők kiterjedt hálózata működik, gyakran – így a jelen esetben is volt erre példa – azonban a szülők kényszerítik a gyerekeket.

„Maguk az apák és anyák vitték el a gyermekeiket, majd pénzt kaptak annak a háznak a tulajdonosától, ahol a webkamerán közvetített bántalmazás végbement” – mesélte a BBC-nek Denis Comunay, egy helyi rendőr, aki szerint amint híre ment, hogy így pénzt lehet keresni, több szülő is elvitte gyermekét az adott helyre. Egy helyi gyermekvédelmi szervezet munkatársa szerint a szülők azzal védekeztek, hogy a pedofilok egy ujjal sem nyúltak a gyerekekhez.

A nyomozás 2012-ben kezdődött, azután, hogy a northamptonshire-i rendőrség rutinellenőrzést tartott egy regisztrált szexuális bűnöző otthonában, akinek számítógépén és DVD-gyűjteménye között több, az internetről rögzített „problémás” felvételt találtak. A Timothy Fordként azonosított férfi maga is fizetett Fülöp-szigeteki szülőknek, akiknek gyermekei az áldozatok között szerepeltek. A brit és az ausztrál rendőrséget az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal is segítette munkájában.

Eddig 46 személyt tartóztattak le világszerte, de a BBC 733 gyanúsítottat emleget. A gyanúsítottak jó része – 139 fő – brit állampolgár, de 14 ország érintett az ügyben, többek között ausztrál, amerikai, francia, német, kanadai, hongkongi, holland, svéd, norvég, tajvani, dán és svájci személyek is a gyanúsítottak listáján vannak. Az ügy felgöngyölítése óta tizenöt áldozatot – hat és tizenöt év közötti gyermekeket – menekítettek ki a hatóságok.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.