Lecsaptak a tálibok Harry herceg állomáshelyére

Két tengerészgyalogos meghalt, amikor a tálibok megtámadták a Camp Bastion NATO-bázist, az amerikai és brit erők afganisztáni főhadiszállását. A merénylet bosszú a Mohamed prófétát gúnyoló filmért, a bázison van Harry herceg is.

A tálibok szóvivője a BBC-nek elmondta, a Helmand tartományban lévő bázis megtámadásakor kimondottan az amerikai és a brit katonákat vette célba a tíz merénylő. A tálibok kisebb fegyverekkel, rakétákkal, aknavetőkkel támadták a bázis bejáratát. A merényletben két amerikai tengerészgyalogos meghalt, többen megsérültek.

Harry herceg (baloldalt) az Apache-csal
Britain's Prince Harry is shown the Apache helicopter flight line by an unidentified member of his squadron at Camp Bastion, Afghanistan September 7, 2012. REUTER/John Stillwell/POOL (AFGHANISTAN - Tags: ENTERTAINMENT CIVIL UNREST MILITARY POLITICS ROYALS)

A Camp Bastion bázison tartózkodik Harry herceg is, aki jelenleg másodjára teljesít szolgálatot Afganisztánban. A NATO afganisztáni erőinek (ISAF) szóvivője szerint a herceg nem volt veszélyben, de vizsgálják, hogy a támadásban szerepet játszhatott-e, hogy éppen a bázison van. A tálibok a hét elején már bejelentették: mindent megtesznek, hogy megöljék II. Erzsébet unokáját, tervezett akciójukat „Harry Hadműveletnek” nevezték.

A Muzulmánok ártatlansága című film YouTube-ra felkerült előzetese miatt kitört lázongások és tüntetések kedd óta tartanak, azóta a muzulmán világ nagy részén megtámadták a nyugati nagykövetségeket. A prófétát nőcsábásznak és egy vérengző banda vezérének bemutató film miatt először Kairóban demonstráltak, majd a tüntetéssorozat Líbiában folytatódott, ahol megölték az Egyesült Államok nagykövetét is. Ezek után az utcára vonultak az emberek Jemenben, Szudánban és Tunéziában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.