Lecsaptak a nigériai szélsőségesekre

Az egyelőre nem világos, hogy a hadsereg Bomo államban indított offenzívájában a Boko Haram hány tagját sikerült likvidálni.

Offenzívát indított pénteken a nigériai hadsereg az ország egyik északi szövetségi államában, Bomóban az iszlamista szélsőségesek ellen. Bomo a „Nigéria tálibjaiként” emlegetett szervezet, a Boko Haram fellegvára, itt van a szélsőséges iszlamisták egyik nagy kiképzőtábora is

A Boko Haram vezetőjének, Abubakar Shekaunak az egyik körözési plakátja Bomo fővárosában, Maiduguriban
A poster advertising for the search of Boko Haram leader Abubakar Shekau is pasted on a wall in Baga village on the outskirts of Maiduguri, in the north-eastern state of Borno May 13, 2013. After a crackdown pushed them out of Nigeria's northern cities, Islamist militant group Boko Haram have regrouped, rearmed and are staging a bold comeback that has already allowed them to seize control over parts of the northeast. Using porous borders with Chad, Niger and Cameroon in the desolate scrubland around Lake Chad, they are smuggling bigger weapons, staging cross-border raids, killing and kidnapping in an escalation of violence that could further draw Nigeria's neighbors into its counter-insurgency fight, security officials say. Boko Haram, under the leadership of fiery, gun-toting militant Abubakar Shekau, is thought to be getting closer to achieving its dream of creating some kind of Islamic rule in the lawless areas around Lake Chad, where even the police have fled. To match Insight NIGERIA-ISLAMISTS-INSIGHT/ REUTERS/Tim Cocks (NIGERIA - Tags: CIVIL UNREST)

A Boko Haram által szított erőszakhulláém megfékezésére tett kísérlet keretében Bomóban és két másik szövetségi államban, Yobéban és kedden Goodluck Jonathan nigériai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki. Két napra a telefon- és a mobilhálózatokat is lekapcsolták, hogy korlátozzák a szélsőségesek kommunikációs lehetőségeit. Azt, hogy a pénteki offenzívában a Boko Haramnak hány tagját sikerült likvidálni, egyelőre nem közölték.

Bár a megfigyelők szerint a Boko Haram városi sejtjeit már sikerült végzetesen meggyengíteni, csütörtökön a szélsőségesek így is nagyszabású támadássorozatot hajtottak végre Katsinában, ahol két rendőrőrsnél, egy börtönnél és egy banképületnél is robbantottak. A hadsereg az ilyesféle akciók miatt már elhúzódó háborútól tart – mondta el a Guardiannek a hadsereg egyik névtelenséget kérő magas rangú tisztje.

Az emberek eközben Bomóból és más északi szövetségi államokból is menekülni kezdtek a katonák érkezésére. Ahogy egy helyi mérnök, Sam Yashim a brit lapnak elárulta, a felesége és a gyerekek is félnek, neki pedig a katonák a rendkívüli állapot miatt még azt sem engedik meg, hogy dolgozzon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.