Lecsaptak az al-Kaida legnagyobb kiképzőtáborára

Az afganisztáni háború elmúlt 14 éve során „valószínűleg az al-Kaida legnagyobb kiképzőtáborát" semmisítették meg október elején amerikai katonák a helyi biztonsági erők támogatásával egy több napig tartó hadművelet során.
John F. Campbell tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka a The Washington Post című amerikai napilapnak elmondta, hogy a tábort az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport tavaly szeptemberben alapított indiai szubkontinensen működő szárnya (AQIS) működtette.

Az Afganisztán déli részén, a pakisztáni határ közelében fekvő Kandahár térségében, egy ritkán lakott mezőgazdasági területen felfedezett tábor területe mintegy 78 négyzetkilométer volt. A tábornok szavai szerint „ez volt a legnagyobb ilyen típusú, szélsőségeseket felkészítő objektum, amelyet a afganisztáni háború elmúlt 14 évében láttunk". A tábor legalább egy éve működhetett.

A szárazföldi támadásban amerikai és afgán egységek vettek részt, köztük az amerikai különleges erők mintegy 200 tagja, 63 légicsapás támogatta őket. Az al-Kaida mintegy 160 harcosa vesztette életét a hadműveletben.

„Ez egy olyan hely, amelyről valószínűleg nem gondolnánk, hogy jelen van az al-Kaida" – hangoztatta a tábornok. Hozzátette, a tábor létezésére az al-Kaida egy másik létesítménye ellen nyáron a kelet-afganisztáni Barlam körzetében elkövetett rajtaütés nyomán bukkantak.

A kiképzőtábort napokkal azelőtt semmisítették meg, hogy október 15-én Barack Obama amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok 2016-ban is 9800 katonát fog állomásoztatni Afganisztánban, és 2017-ban 550-at, nem csökkentve ezerre az amerikai katonák számát, ahogy korábban közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.