Lecsapott Kubára a Sandy hurrikán

A heves esőzésekkel és erős széllökésekkel kísért forgószél a karibi térségben eddig két ember halálát okozta, és 55 ezer embert kényszerített otthona elhagyására.

Az amerikai hurrikánközpont jelentése szerint a Sandy trópusi vihar szerdán erősödött hurrikánná, és helyi idő szerint este 10 órakor érte el Kuba délkeleti partjait. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán 2-es kategóriába sorolt forgószél északi irányba, a Bahama-szigetek felé tart, várhatóan hat óra alatt vonul át Kubán. A hurrikánnal érkező szelek sebessége eléri az óránként 175 kilométert is.

Kuba második legnagyobb városában, Santiago de Cubában a forgószél áramszünetet okozott és fákat csavart ki, a helybeliek elővigyázatosságból bedeszkázták házaikat. A kubai kormány felfüggesztette a Kelet-Kubából induló és oda tartó repülőjáratokat. A szélsőséges időjárás miatt a közeli Haiti egész területére vörös jelzésű riasztást adtak ki a hatóságok, az iskolák csütörtökön zárva tartanak.

A szomszédos Dominikai Köztársaságban 32 tartományból 18-ban szintén az oktatási intézmények bezárása mellett döntöttek. A hurrikán lecsapott a jamaicai fővárosra, Kingstonra is, ott mintegy félezer embert kellett biztonságba helyezni átmeneti szálláshelyeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.