Lecsapott a Boko Haram a választásokon

Beigazolódtak a félelmek, az iszlamista szélsőséges terrorszervezet, a Boko Haram tagjai két észak-nigériai választókerületben is lövöldözni kezdtek az elnökválasztás napján. A hatóságok szerint legalább hat ember  vesztette életét.

A dzsihadisták az ország északi részén csaptak le szombaton, az elmúlt másfél évtized legizgalmasabb elnökválasztásának napján. Hatósági közlések szerint Boko Haram tagjai fegyverrel rontottak be a szavazóhelyiségekbe, majd lövöldözni kezdtek. A Yobe és Gombe államban elkövetett támadásokban a hatóságok szerint legalább hat ember vesztette életét – írja a Reuters.

Ezzel beigazolódott a hatóságok félelme, ugyanis hónapok óta figyelmeztettek, hogy a Boko Haram támadásba lendülhet az elnökválasztás napján. A megméretést eredetileg február 14-re írták ki, ám a biztonsági kockázatra hivatkozva végül hat héttel eltolták.

A nyugat-afrikai országban 1999-ben ért véget a hadsereg uralma, s azóta nem volt ekkora izgalommal várt szavazás. Az újraválasztásért küzdő Goodluck Jonathan egy nyugalmazott tábornokkal, Mohamadu Buharival néz szembe. A közvélemény-kutatások szerint igen szoros küzdelem lesz a mai, ugyanis Jonathant sok kritika érte a korrupciós botrányok és a Boko Harammal szembeni tehetetlensége miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.