Lech Walesa nem táncol az évfordulón

Nem hívta meg a Lengyelország függetlenségének kilencvenedik évfordulója alkalmából rendezendő gálára Lech Walesát a lengyel államfő. Donald Tusk miniszterelnök tiltakozásul jelezte, kormánya is távol marad az ünnepségtől.

Lengyelország függetlenségének kilencvenedik évfordulója sem volt elég arra, hogy Lech Kaczynski államfő félretegye régi ellenszenvét tekintélyes elődjével, Lech Walesával szemben.

Lech Walesa nem szerepel a függetlenségi ünnepségre meghívottak listáján – közölte szűkszavúan Piotr Kownacki, Lech Kaczynski elnök közeli munkatársa.

„Pedig szívesen táncoltam volna az elnök úr hitvesével” -  nyilatkozott Walesa ironikusan, Maria Kaczynska asszonyról szólván.

A Varsóban, a Nagy Színházban tartandó rendezvényre mintegy nyolcszáz lengyel, illetve külföldi vendéget várnak. Tucatnyi állam-, illetve  kormányfő is hivatalos az eseményre, köztük Viktor Juscsenko ukrán, Mihail Szaakasvili grúz, valamint Aleksander Kwasniewski volt  lengyel államfő. Sólyom László magyar köztársasági elnök a nap folyamán jelen lesz az ismeretlen katona sírjánál díszszemlén és  koszorúzáson, de a gálán nem vesz részt.

A lengyel államfő ikertestvérével, Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnökkel együtt közeli munkatársa volt a  rendszerváltásban kulcsszerepet játszó egykori szakszervezeti  vezetőnek, a Szolidaritás első elnökének, 1990-es államfővé választása után azonban egykori tanácsadók viszonya ellenségessé vált Walesával.

Miután értesült arról, hogy Walesát nem hívták meg az  ünnepségre, Donald Tusk miniszterelnök bejelentette: tiltakozásul ő  sem megy el.

Német diplomáciai források szerint Angela Merkel kancellár az  ünnep alkalmából rendezett keddi díszszemlén jelen lesz  ugyan, de az esti fogadáson ő sem vesz részt.

A XIX. században Oroszország, Poroszország és az Osztrák-Magyar  Monarchia között felosztott Lengyelország 1918. november 11-én, az első világháború lezárultával nyerte vissza függetlenségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.