Lech Walesa átvenné a Nobel-békedíjat Liu Hsziao-po nevében

A szintén Nobel-békedíjas Lech Walesa közölte hétfőn, hogy átvenné a kitüntetést Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kínai polgárjogi harcos nevében, aki börtönben van, és a feleségét sem engedik el a kínai hatóságok a díjátadó ceremóniára a norvég fővárosba.

Más Nobel-díjasokkal együtt kész vagyok képviselni őt, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét: az emberi jogokat nem tartják tiszteletben (Kínában), s a legnagyobb díj kitüntetettjét megakadályozzák az átvételében - mondta a Szolidaritás szakszervezet egykori alapítója.

Teljesen szimbolikusan képviselnénk őt, s csak a ceremónián. Az érem, a diploma és a pénz Oslóban maradna letétben, várva Liut - tette hozzá.

Walesa 1983-ban maga sem tudta személyesen átvenni a díjat, mert attól tartott, hogy ha kiutazik a kommunista Lengyelországból, nem engedik vissza. Helyette a felesége ment el Oslóba.

Liu Hsziao-pót az államhatalom felforgatása címén 11 éves börtönre ítélték, miután demokráciát követelt Kínában. A díjátadási ünnepséget december 10-én tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.