Leborultak Orbán előtt Erdélyben

A miniszterelnök az egyetemalapítás 12 éves évfordulója alkalmából vehette át a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) szenátusa által először odaítélt Bocskai István-díjat, „történelmi szerepe” elismeréseképpen. A fogadtatás, amelyben a kurátorok (a történelmi egyházak képviselői) a miniszterelnököt részesítették, sokaknál kiverte a biztosítékot.

„Nagy hiányosságok vannak a Wikipedián. Ráklikkeltem az erdélyi fejedelmek címszóra, és nem jelenik meg a legfrissebb nevesítés...” – írja Facebook-oldalán Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára arra utal, hogy a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke az erdélyi fejedelmek sorába emelte Orbán Viktort. Kató Béla Bethlen Gábor 1622-es gyulafehérvári kollégiumalapításához hasonlította a Sapientia létrehozását, és azt mondta: „Orbán Viktor belépett erdélyi nagy fejedelmeink sorába”.

A Manna hírportálon Szigeti L. Péter párhuzamba állítja az erdélyi egyetemek fejlesztésére szánt négymilliárd forintos felajánlást a magyarországi felsőoktatást sújtó forráselvonásokkal. „Magyarországon önműködővé akarják tenni a felsőoktatást, csökkenteni akarják az állami ösztöndíjakat, megvonás megvonást követ. Elvándorolnak a diplomások (például Erdélybe), sorra hagyják abba a tanulmányaikat az egyetemisták, sokan még a felsőoktatás kapujáig sem jutnak el. (...) A helyzet az, hogy amire jut Erdélyben pénz, arra nem jut Magyarországon” – írja.

Farkas István, a vasarhely.ro online újság szerkesztője szerint Orbán Viktort „fölöttébb visszatetsző” módon, „istenként fogadták”, a Sapientia születésnapi ünnepségének szónokai valósággal „leborultak a miniszterelnök lábai előtt”. Az újságírónak az is feltűnt, hogy az Orbán Viktor megjelenésekor kitört tapsvihart „a diákok közé beépült őszhajúak” generálták.

Az Új Magyar Szó online szerint a szervezők nem engedték Orbán közelébe az újságírókat. A sajtósokat az ünnepségnek helyet adó díszterem végébe terelték, és hangrögzítőt, fényképezőgépet, kamerát is csak a kijelölt helyről használhattak. A sajtó munkáját akadályozta az is, hogy a meghívott miniszterelnököt és csapatát ellenfényben ültették le, a szembejövő fény által megvakítva a kamerákat, vagy elhomályosítva az így készült felvételeket. Az egyetem egyik munkatársa a maszol.ro-nak elmondta, a biztonságiak éjfélkor szóltak, hogy át kell rendezni a termet, és az újságírók nem férkőzhetnek közel sem kamerával, sem mikrofonnal a magyar miniszterelnökhöz. Sajtótájékoztató nem volt.

A Tőkés László érdekköréhez tartozó Krónika napilap helyénvalónak találta, hogy a miniszterelnök felelevenítette Bocskai István erdélyi fejedelemnek a nemzetben való gondolkodásra buzdító tanácsát, mivel szerinte az ifjúság szívében és agyában is némelykor rendet kell csinálni. „Aki ettől meggyőződésből vagy valaminő divatos, de romboló áramlat előtti megfelelési kényszerből, netán megrendelt szolgaiságból eredően viszket, hát vakarózzék” – vélte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.