Lebontották Drakula házát

Mindössze a homlokzata egy része áll annak a háznak a romániai Lugoson, amelyben a filmvásznon a Drakulát elsőként alakító színész, Blaskó Béla Ferenc Dezső született.

A helyi sajtó szerint az ingatlant megvásárolta a lugosi cigány vajda, akinek nagy tervei vannak az épülettel. Mindenesetre egyelőre a falakat alapig lebontotta.

A Tod Browning rendezésében 1931-ben filmre vitt Bram Stoker-történet főszereplője Blaskó Béla Ferenc Dezső néven született 1882-ben az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó bánsági városban (Román nevén Lugoj). Szülővárosáról Lugosi néven vált ismert színésszé, mielőtt az Egyesült Államokba emigrált, ahol előbb a Broadwayen, majd a filmszakmában szerzett magának hírnevet.

A Redesteptarea című helyi lap szerint Lugosi Béla a mai Bucegi utca 6.-ban született. A házon korábban állt egy emléktábla, de a bontás során az is lekerült. A lap szerint a városháza nemcsak elmulasztotta megvásárolni a város és talán Románia leghíresebb szülöttének a házát, de „elfelejtette” műemlékké nyilvánítani azt. Ezzel magyarázható, hogy a tulajdonos minden további nélkül lebonthatta.

Ioan Bot, aki egyébként sikeres ingatlanvállalkozó, és több házat birtokol a környéken, megígérte, hogy eredeti állapotába helyreállítja „Drakula házát”. Az Adevarul napilap viszont – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – úgy véli, ez aligha fog megtörténni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.