Lebontották Steve Jobs emlékművét a „rettegő” oroszok

Lebontották Szentpéterváron az Apple alapítójának, Steve Jobsnak állított emlékművet, miután az amerikai informatikai óriás jelenlegi vezérigazgatója, Tim Cook beismerte homoszexualitását.
A Jobs-emlékmű 2013 elején
A Jobs-emlékmű 2013 elején
Alexander Demianchuk / Reuters

A hatalmas iPhone-t mintázó alkotást 2013 januárjában állították föl az Információtechnológiai Tudományos Kutató Egyetem technológiai parkjában. Érintőképernyőjén adatokat lehetett lehívni Jobsról, a hátoldalán lévő QR-kód pedig egy, az emlékének szentelt honlapra vezetett.

Az emlékmű felállítását a Nyugat-európai Pénzügyi Szövetség (ZEFSZ) nevű holding kezdeményezte, és most a lebontásáról is ez a cég intézkedett. Mint közleménye hangoztatja, a lépéssel a homoszexualitás propagandáját a kiskorúak körében tiltó orosz törvény előírásainak akarnak megfelelni, de szerepet játszott benne Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt külsős informatikusától származó értesülés is, amely szerint az Apple-termékek adatokat továbbítanak használóikról az amerikai titkosszolgálatoknak.

Makszim Dolgopolov, a ZEFSZ vezére úgy nyilatkozott, hogy az emlékmű felállításakor „bedőltek” a zseniális programozóról szóló legendának, és nem is gyanították, hogy az Apple sikertörténete valójában „az NSA különleges műveleteinek álcájául szolgált”. Az „almás cég” készülékeinek használóit felszólította, hogy térjenek át más társaságok berendezéseire, ne segítsék „az USA és titkosszolgálatainak agresszív politikáját”.

Elképzelhetőnek tartja, hogy újra felállíthatják az emlékművet – mondta –, de csak akkor, ha az óriás iPhone-ról üzenetet lehet küldeni az Egyesült Államokba az Apple-készülékek elutasításáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.