Lebegyev is szabadulhat hamarosan

Hamarosan szabadulhat Platon Lebegyev, Mihail Hodorkovszkij volt olajmilliárdos üzlettársa az orosz legfelsőbb bíróság ítélete nyomán - közölték csütörtökön Moszkvában.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Lebegyevet azonnal szabadon engedik, amint megkapják az erről szóló dokumentumokat.

Az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön határozott arról, hogy - miután mérsékelték büntetését - engedjék szabadon Lebegyevet, akit 2003-ban vettek őrizetbe, abban az évben, amikor Mihail Hodorkovszkij olajmilliárdost is letartóztatták. Lebegyev több mint tíz évet töltött börtönben azt követően, hogy csalás, sikkasztás, nagy értékben elkövetett nyersanyaglopás, adóelkerülés vádjával két perben is elítélték. Eredetileg idén májusban szabadult volna az északi sarkkörhöz közeli Arhangelszkben lévő börtönéből.

A bíróság csütörtöki határozatában ugyanakkor helybenhagyta az ügyben korábban eljáró moszkvai bíróságnak azt az ítéletét, amelyben kötelezte Hodorkovszkijt és Lebegyevet, hogy térítse meg a Yukos olajcég által meg nem fizetett 17 milliárd rubelnyi (mintegy 119 milliárd forint) adót. Hodorkovszkijnak tavaly decemberben megkegyelmezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, s a mágnás azonnal Németországba távozott. Megfigyelők szerint Lebegyev szabadulásával Oroszországban kísérletet tesznek arra, hogy a Szocsiban februárban rendezendő Téli Olimpia előtt enyhítsék az oroszországi emberi jogok és demokrácia helyzetével kapcsolatos bírálatokat - írja a Hirado.hu.

Hodorkovszkij és Lebegyev a rácsok mögött 2004-ben
Megszülethet a kompromisszum az állam és a Jukosz között - folytatódott Hodorkovszkij és Lebegyev pere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.