"Ilyen rossz imázst még egy EU-elnökség sem alakított ki magáról"

A Le Soir francia nyelvű napilap szerint beleillik a jobboldali kormány politikájába, hogy egy brüsszeli székesegyházban ökumenikus istentiszteletet celebrál André-Joseph Léonard belga és Erdő Péter magyar katolikus egyházfő. A lap szerint ez még nem volna baj, ám ilyen rossz imázst még egy elnökség sem alakított ki magáról, Orbán pedig "a kommunista naftalinból került elő."

Naftalinszagú magyar elnökségről írt pénteken a belga francia nyelvű napilap, a Le Soir, abból az alkalomból, hogy kedden este a Szent Erzsébet ereklyéjéről is nevezetesnek vélt brüsszeli Szent Mihály és Gudule székesegyházban ökumenikus istentiszteletet celebrál André-Joseph Léonard belga és Erdő Péter magyar katolikus egyházfő.

A lap tizedik oldalán közölt két cikk közül a terjedelmesebb a címében is kétségeit fejezi ki az eseménnyel kapcsolatban: "Európa megér egy misét?" kérdezi. Mindeközben a cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós intézményekben, amelyek élén néppárti politikusok állnak, egyre nagyobb teret foglalnak el a vallások. Idézi a lap a belga Herman Van Rompuy-t, az Európai Tanács állandó elnökét, aki a vallási vezetőkkel folytatott minapi diskurzus után azt mondta: az értékek nem maradnának fenn hit nélkül.

A lap azt is hozzáteszi: a belga elnökség alatt is volt ilyen jellegű egyházi rendezvény és a lengyelek idején is lesz. A belga kereszténydemokrata szenátor, Rik Torfs azonban úgy vélekedett, hogy az állam és az egyház viszonyában ez egyfajta hagyományos udvariasság, de fontos, hogy az egyház ne merészkedjék a politikai területére.

A Le Soir szerint azonban a keddi szertartás nagyon beleillik az új jobboldali magyar kormány politikájába, még ha a mise ötlete a belgiumi magyaroktól ered is. A szerző hosszasan értékeli az új magyar alkotmányt is, utalva arra, hogy az alaptörvény a nemzeti összetartozás jelképeként hivatkozik Istenre és a kereszténységre, és olyan megfogalmazásokat tartalmaz, amelyek miatt az a bírálat éri, hogy betiltaná az abortuszt, diszkriminálna a szexuális orientáció alapján és gyengítené a bíróságok függetlenségét.

A másik cikk viszont azt állítja, hogy ilyen rossz imázst még egyetlen uniós elnökség sem alakított ki önmagáról. A szerző a médiatörvényre, az új alkotmányra, s az utóbbiról a héten folytatott európai parlamenti vitára emlékezteti olvasóit. Megjegyzi: Orbán Viktor és elvbarátai egy régi világot hoznak vissza, a tradicionalizmus, az ultrakatolicizmus és a nacionalizmus visszatértét testesítik meg, de valamennyien a kommunista naftalinból kerültek elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.