Le Figaro: Orbán nem volt elég meggyőző

Régóta nem volt olyan éles és hangos politikai vita az Európai Parlamentben, mint amilyen az EU soros magyar elnökségének programismertetése kapcsán a magyar médiatörvény miatt kirobbant - írták csütörtökön a francia lapok.

A konzervatív Le Figaro brüsszeli tudósítója kiemelte, hogy miközben Orbán Viktornak a teljes jobboldalt sikerült maga mellé állítania, a baloldal egységesen lépett fel ellene, pedig ez a fajta ideológiai megosztottság nagyon ritka Strasbourgban. Jean-Jacques Mével beszámolója szerint a zöldek, a szocialisták és a szélsőbaloldal a szabadságjogok területén támadták a magyar miniszterelnököt, és azt tapasztalhatták, hogy Orbán "eltökélt abban, hogy pontról pontra megvédje azt, amit politikai barátai az új magyar forradalomnak neveznek".

A szerző szerint a magyar miniszterelnök "egy pillanatig sem kételkedik abban, hogy az ő érdekei egybeesnek hazája érdekeivel. A gulyáskommunizmus és a szovjet megszállás sírásója azt is rosszul viseli, ha a német, francia vagy a spanyol baloldal leckét ad neki emberi jogokból" - hangsúlyozta a tudósító. "Az ő szemében, ha valaki kételkedik a budapesti demokrácia valódiságában, az a magyar népet sértegetni" - jegyzi meg a szerző, aki arra is kitért, hogy Orbán nem fogott kezet az őt Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlító Daniel Cohn-Bendittel, a zöldek frakcióvezetőjével.

A tudósító szerint a miniszterelnök nem volt meggyőző, amikor a "demokrácia törvényeivel" indokolta, hogy kizárólag politikailag hozzá közel álló személyek kaptak helyet az új médiahatóságban. Azt sem tudta elmagyarázni, hogy a magyar sajtó fokozott ellenőrzését előíró törvény hogyan meríthetett teljes egészében az Európai Unióban eddig ismert szabályozásokból - tette hozzá. A lap hangsúlyozta: Orbán ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy módosítja a médiatörvényt, ha az Európai Bizottság azt szükségesnek látja.

A baloldali Libération arra hívta fel a figyelmet, hogy a liberálisok és a zöldek szerették volna, ha az Európai Parlament a magyar médiatörvényt elítélő határozatot fogad el, ezt azonban a szocialisták ellenezték, mert Martin Schulz frakcióvezető tájékoztatása szerint előbb szeretnék pontosan megtudni, hogy a törvény mely pontokon nincs összhangban az uniós normákkal. Ehhez pedig meg kell várni az Európai Bizottság jogi elemzését.

A L'Express című politikai hetilap internetes oldala az Orbán Viktor és Martin Schulz, illetve Daniel Cohn-Bendit között lezajlott pengeváltás után a médiatörvény vitatott pontjait részletesen ismertetette. Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt sajtószabadság-képviselőjének szavait idézve a szerző, Vincent Kessler megjegyezte, hogy médiatörvény csak a "jéghegy csúcsa".

"Egy globálisan egyre inkább tekintélyelvű Magyarország veszi át az Európai Unió vezetését. Egy olyan Magyarország, amely a közelmúltban szájkosarat tett az Alkotmánybíróságra, amely többek között a költségvetést vagy az adóügyeket érintő kérdésekben nem szólhat egy szót sem" - hangsúlyozza a lap. Kitért arra is, hogy a magyar állampolgárság után a határon túli magyarok várhatóan szavazati jogot is kaphatnak.

"Bár a Európai Néppártot a médiatörvény nem sokkolta (az Európai Parlamentben), az állampolgársági politika viszont annál inkább. Joseph Daul, a konzervatív frakció elnöke korábban jelezte, hogy a határon túli magyaroknak megadott szavazati jog elfogadhatatlan. Szerdán viszont arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor egy nagy európai politikus. Hangja több volt, mint elszigetelt" - zárta írását a L'Express.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.