Le Pen kormányzásra készül

A szélőjobboldali pártelnök se nem jobboldali, sem nem baloldali, de patrióta mozgalmat szeretné csinálni a Nemzeti Frontból a franciaországi önkormányzati választások második fordulója után.
Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke pártját olyan se nem jobboldali, sem nem baloldali nagy patrióta mozgalomként szeretné látni, amely képes a kormányzásra. Ezt kívánja majd bizonyítani abban a legalább 15 városban, amelyben pártjának esélye van a győzelemre a helyhatósági választások vasárnapi második fordulójában - mondta a politikus a Le Mondepéntek délután megjelent számának adott interjúban.

Az FN a 36 ezer francia településből 596 helyen tudott jelöltet állítani, s közülük 315-en múlt vasárnap bejutottak a második fordulóba, 17 közepes városban pedig az első helyen végeztek. Steeve Briois-t, a párt főtitkárát a 26 ezer lakosú Hénin-Beaumont-ban, az északon fekvő egykori bányavárosban már az első fordulóban megválasztották polgármesterré a szavazatok 56,26 százalékával.

„Úgy láttuk, hogy 15 város megnyerhető, és 15-öt tényleg meg is szereztünk" - hangsúlyozta Le Pen. Szerinte a helyhatósági választások legnagyobb tanulsága az, hogy először helyi szinteken kell a pártnak meggyökereznie. „Már csak egyetlen akadály áll előttünk, amely éppen most szűnik meg, az, hogy eddig nem mutathattuk meg, hogy mire vagyunk képesek" - mondta Le Pen.

A szélsőjobboldali politikus szerint az ideális az lenne, ha a vasárnapi második fordulóban az FN az első fordulónál is jobb eredményt érne el, és ezzel bizonyítaná, hogy jobb- és baloldalon is vannak tartalékai. „Így megérthetnék a választók, hogy a jövőben bármilyen választáson nyerhetünk" - tette hozzá.

A Le Monde kérdésére, hogy a „se nem baloldali, se nem jobboldali" helyfoglalás nem zsákutca-e, miután lehetetlenné tesz minden választási szövetséget, Le Pen azt mondta, hogy ez az, ami megfelel a franciák elvárásainak. „A választótáborunkban vannak a jobbközépből és a szocialistákból is kiábrándultak. Egy olyan nagy patrióta mozgalom induló évében vagyunk, amely se nem jobboldali, se nem baloldali, amely a jelenlegi politikai uralkodó osztály ellenfeleként fogalmazza meg magát" - hívta fel a figyelmet az FN elnöke. Szerinte az FN előtörésével megszűnt a hagyományos jobb-bal-szélsőbaloldali hárompólusú politizálás, s az új kétpólusú térfél egyik oldalán a jövőben a jobb-bal koalíció, a másikon pedig az ő pártja fog helyet foglalni.

Utoljára 1995-ben szerepelt jól az FN helyhatósági választásokon, de akkor még csak 116 helyen jutott be a második fordulóba, s végül három dél-franciaországi városnak adhatott polgármestert, akik idő előtt belebuktak a városvezetésbe.

Le Pen szerint az elmúlt húsz évben a pártja és a társadalom is megváltozott. Elmondta, hogy arra kérte a jelöltjeit, hogy tartsák tiszteletben az ellenzéküket és tartsák be az ígéreteiket.

„Az FN azért változott meg, mert nagy lett. És ha megnövünk, változunk. Nem ugyanúgy látjuk a dolgokat, amikor ellenzéki párt vagyunk és a durva ellenségeskedésben élünk. Nekünk sokkal békésebb a felfogásunk. Kormánypárt lettünk, amelynek megvan a strukturáltága és a választói bázisa ahhoz, hogy hatalomra jusson" - mondta az FN elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.