Le akarták váltani Robert Ficót, de ő Strasbourgba repült

Csütörtökre halasztották a pozsonyi parlament szerda délelőttre összehívott rendkívüli ülését, amelyen a szlovák ellenzéki képviselők le akarták váltani a miniszterelnököt.

A tanácskozás el sem kezdődött, mert az ülésteremben nem jelent meg az kezdéséhez szükséges minimális létszámú, vagyis 76 honatya. Az ellenzéki képviselők száma 69, a kormánypártiak közül mindössze 7 fő nyomta meg a jelenlétet jelző gombot, ami nem volt elegendő, mert az ellenzékiek közül tizenöten nem érkeztek meg.

„Visszatértünk Vladimír Meciar sötét korszakába, mert legutóbb akkor fordult elő utoljára, hogy a kormánypártiak vetették be az obstrukció parlamenti fegyverét. Már az is felháborító, hogy a házelnök szerdára hívta össze a rendkívüli ülést, hiszen jól tudta, hogy ezen a napon Robert Fico Strasbourgban számol be azokról a legfontosabb célokról, amelyeket Szlovákia tűzött ki soros uniós elnökségének hat hónapjára" - nyilatkozta lapunknak Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNO) párt elnöke.

A szlovák kormányfőt elsősorban azért menesztenék az ellenzékiek, mert nem hajlandó leváltani az adócsalási botrányba keveredett Robert Kalinák belügyminisztert, akit hatalommal való visszaéléssel is gyanúsítanak. Hétfőnként már nemcsak a belügyi tárca vezetője, hanem már a miniszterelnök ellen is több ezren tüntetnek Pozsonyban, legutóbb Kassán is demonstráltak. Robert Fico viszont azt állítja, hogy egyelőre nem bizonyosodtak be a tárcavezető állítólagos törvénysértései, ráadásul őt tartja az ország önállosodása óta a legjobb belügyminiszternek, aki ellen főleg az ellenzéki politikusok hergelik a polgárokat, hogy belpolitikai feszültséget szítsanak akkor, amikor Szlovákia fél évre átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztét.

Az elharapózó belpolitikai csata tavaly ősszel kezdődött, amikor oknyomozó újságírók kiderítették, hogy az egyik új pozsonyi lakóparkban Ladislav Basternák, a Robert Fico vezette Smer-SD holdudvarába tartozó vállalkozó vásárolt meg hét lakást, összesen 12 millió euróért, amit állítólag készpénzben fizetett ki az építtetőnek, aki az egyik üzlettársa. Miután visszaigényelte és felmarkolta a 2 milliós általános forgalmi adót, ezeket a lakásokat 1,5 millió euróért adta el.

A Denník N pozsonyi napilap leplezte le ezt az ügyletet, egyúttal további gyanús esetekre is rámutatott, amelyek révén Basternák 8 millió eurónyi áfát igényelt vissza az államtól. A rendőrség, majd pedig az illetékes adóhivatal nyomozni kezdett, de az ellenzékiek értesülései szerint Robert Kalinák utasítására rövid időn belül abbahagyták a kutakodást. Miután a hatóságok tétlenségét több lap bírálta, a belügyminiszter közölte: tiszteletben tartja a rendőrség függetlenségét, nem avatkozik be a tevékenységükbe, amit egyre kevesebben hisznek el neki. Különösen azután, hogy állításával ellentétben kiderült: üzleti kapcsolatban áll Ladislav Basternákkal. Az is közfelháborodást keltett, hogy a rendőrség csupán négy hónappal a botrány kipattanása után tartott házkutatást a milliárdos pozsonyi cégeiben.

Belekeveredett a botrányba Fico is, aki abban a lakóparkban bérel 377 négyzetméteres luxuslakást, amelyet éppen Basternák cége épített. Az ellenzékiek a kormányfőtől azt követelik, hogy azonnal hozza nyilvánosságra a bérleti szerződést, s azt is, hogy valójában havonta mennyit fizet. A tüntető polgárok pedig hetente követelik, hogy mielőbb költözzék el az adócsaló házából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.