Lázító graffitiktől félnek az egyiptomi hatóságok

Lefoglaltak az egyiptomi hatóságok négyszáz képalbumot a 2011-es forradalom alatt készült rendszerkritikus graffitikról - jelentette csütörtökön az egyiptomi sajtó.

A könyvek behozatalát az alexandriai vámhatóság akadályozta meg, arra hivatkozva, hogy azok tartalma "a rendszer elleni lázadásra bujt fel" - adta hírül honlapján az al-Maszri al-Jóm című napilap az egyiptomi pénzügyminiszter közleményére hivatkozva.

A Berlinben kiadott, Walls of Freedom (A szabadság falai) című albumban megörökített falrajzok a Hoszni Mubarak három évtizedes elnöklésének véget vető felkelés véres eseményeit dolgozzák fel. Számos rajz a mai napig látható, a legtöbb a kairói Tahrír térbe torkolló Mohammed Mahmúd utcában, a Kairói Amerikai Egyetem falán.

A fiatal művészek sokszor a több száz halálos áldozatot követelő összecsapások kellős közepén dolgoztak. Az aktivisták körében a forradalom naplójaként tisztelt falakon a képek máig folyamatosan alakulnak, szerves összefüggésben az eseményekkel. Ahányszor a hatóságok eltüntetik a rajzok egy részét, annyiszor kerül a helyükre egy újabb mű. A Walls of Freedomban összegyűjtött graffitik egyike például "A hadsereg mindenek felett" címet viseli, és egy halom koponyán álló katonát ábrázol.

Az Emberi Jogok Arab Információs Hálózata nevű egyiptomi szervezet élesen elítélte a vámhatóság lépését, amely az aktivisták szerint nem más, mint "a nép emlékezetének kitörlését célzó durva kísérlet". Egy közleményben arra szólították fel a hatóságokat, hogy adják ki az albumokat, amelyek "az egyiptomi történelem egyik legfontosabb időszakát dokumentálják".

A szervezet által idézett indoklás szerint a pénzügyminisztérium azzal magyarázta a könyvek lefoglalását, hogy azok "ötleteket tartalmaznak a rendőrség, illetve a biztonsági erők elleni támadásokhoz".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.