Lázár János valamit félreértett

Szemben Lázár János állításával az Európai Parlament illetékes szakbizottságának szeptemberi napirendjén nem szerepel semmiféle migránskvótákkal kapcsolatos javaslat. Az úgynevezett dublini reformról szóló jogszabálytervezet – amely elfogadása esetén tartalmazhat bizonyos előírásokat menekültek kötelező befogadására – még nem került a testület elé.

A téma parlamenti jelentéstevője, Cecilia Wikström svéd liberális képviselő egyelőre a tagállamok, a nemzetközi és civil szervezetek álláspontjával ismerkedik – mondták a Népszabadságnak a képviselő brüsszeli irodájában. A konzultáció következő állomása október 10-én lesz, amikor az EP állampolgári jogi bizottsága meghallgatást tart a reformról.

Ezzel szemben Lázár János kancelláriaminiszter azzal az állítással söpörte félre Jean-Claude Juncker magyar álláspontot megértő csütörtöki nyilatkozatát, hogy az Európai Bizottság függetlenül elnöke szavaitól, kvótát akar, az EP pedig még szeptember végén megvitatja a bizottság javaslatát. Egyébként Lázár azt is tudni véli, hogy a parlamentben a kvótapártiak vannak többségben.

Nos, Wikström az év vége előtt szeretne elkészülni a jelentéstervezettel, de elképzelhető, hogy csak a jövő év elején terjeszti a testület elé, mivel egy „nagyon bonyolult és szerteágazó dossziéról" van szó – erősítették meg a képviselő munkatársai. Ha a szakbizottság elfogadja a dokumentumot, akkor megkezdődhet róla az egyeztetés az EP és a kormányok képviselőiből álló döntéshozó testület, a Tanács között. A dublini reform csak akkor kap zöld utat, ha mindkét törvényhozó grémium jóváhagyja. 

Nemcsak parlamenti vita nem lesz jövő héten, de még azt is korai megjósolni, hogy a szakbizottság elé kerülő szöveg tartalmazni fog-e „kötelező kvótákat", s ha igen, annak mekkora támogatása lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.