Lazán kipakolták a világmegváltókat

Vége a madridi világmegváltó terveknek. Nem kellett hozzá konzervatív hatalomváltás, hajnalban kipakolták a házfoglalókat a megszállt szállodából.

Eddig tartott a spanyol rendőrség türelme: ma reggel hét órakor rajtaütöttek a szállodafoglalókon, és kizsuppolták őket az október 15. óta elfoglalt épületből. A korábban lakatlan, belvárosi Hotel de Madridban a magukat "felháborodottaknak" nevező fiatalok szabályos főhadiszállást üzemeltettek. Befogadták a lakáshitel-problémák miatt kilakoltatott családokat, műhelyt akartak berendezni, hogy helyreállítsák a szálloda szobáit, és a világmegváltásról, valamint a bankrendszer megrendszabályozásáról szerveztek volna szeánszokat. Ez utóbbira azonban a rendőrség nem hagyott időt.

„Durvák voltak. Úgy bántak velünk, mint az állatokkal” – panaszkodott az egyik házfoglaló később az El Mundo című lapnak. Tény, a rohamrendőrség nem viccelt: kétszáz állig felfegyverzett tagja szállta meg az épületet, lezárták a föld alatti folyosót is, amely a szomszédos Albeniz színházba vezetett: ez is a házfoglalók tulajdonában volt. A rendőrök 93 embert vittek el, ebből tízet le is tartóztattak, jogtalan lakásbitorlás és marihuána birtoklása miatt.

A Hotel de Madrid – amelyről lapunk is beszámolt – az utóbbi hetekben szabályos médiaszenzáció lett. A külföldi forgatócsoportok egymásnak adták a kilincset, igaz, fogadás csak déli tizenkettő után volt lehetséges, addig nem háborgatták a lakókat. A bentlakók élete meglepetten szervezett volt, éttermektől és hipermarketekből ingyen jutottak élelemhez, a rend és a tisztaság fenntartására külön plakátok hívták fel a figyelmet, és még saját fodrászatuk is volt. Az egyik szobában "Lakásügyi hivatalt" is létrehoztak: ők jóval humánusabban és eredményesebben kezelnék a kilakoltatott emberek problémáit, mint az állami szervek – ígérték legalábbis.

A spanyol társadalom egy jelentős része azonban nem rokonszenvezett velük: finoman szólva lilafejű álmodozóknak, vagy éppen relatíve jól szituált családok munkakerülő gyerekeinek tartják őket.

A házfoglalók máris a visszavágásra készülnek: este nyolcra tüntetést hirdettek Madrid főtérre, a Puerta del Solra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.